Noir De Dottingies

image

Öl från systembolagets små partier och snart är mina stolta sju snart slut, men som tur är är det inte långt kvar tills nästa månad och det finns massor redan nu kvar att prova. Ölen provas ur ett Teku-glas från snälla Sejdelshoppen (direktlänk: http://www.sejdelshoppen.se/olglas/provsmakningsglas-teku-0.3-liter/402/).

Detta är en belgisk öl från De Ranke,

Ölets färg är mörkbrun med lätt röda inslag. Vätskan är grumlig och skummet är småbubbligt och kompakt. Skummet avger ett två fingrar högt beige skum, skummet sjunker sakta och lämnar rester längs glaset.

Doften är väldigt belgisk vid första intrycket med jästig doft. Bakom den döljer sig rostade kaffebönor, koda, jord, och lite rök. Den ger ett ganska sött intryck trots dom annars robusta inslagen.

Karamellkola, mörkt bröd, russin, kaffe och en bit rök är tydliga inslag tillsammans med den lite jästiga smaken. Trots den kanske lite röriga blandningen är upplevelsen väldigt mjuk och behaglig. Choklad gör sig påmind i de lite sötare partierna. Överlag tycker jag att det är en väldigt krämig öl. Trots hög alkoholhalt känns den inte spritig och det hela vävs ihop bra. Det är en välbalanserad öl med många inslag!

Eftersmaken är lång och komplex. Kol och ölets rökighet känns kanske främst nu. Sötman från doften och smaken är inte framträdande.

Överlag en spännande öl och det är verkligen en solid beglare!

Betyg: 7.5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s