Stockholm Beer & Whiskeymässa

I helgen blev det äntligen min tur att åka upp. Det blev den här helgen eftersom det passade ihop bäst med familjen. Jag tänkte berätta vad jag drack, skiva något kort om ölen och ge någon slags sammanfattning mässan.

Jag kom till mässan vid ett-tiden. Då var det redan ordentligt med folk i lokalerna och långa köer till toaletterna. Jag ordnade det jag skulle med min pressackreditering och sedan begav jag mig ut mot montrarna. Ett hav av distributörer, importörer och bryggerier bredde ut sig. Det första stoppet blev hos Oppigårds där jag drack deras Eldorado, det är hela fem humlesorter i denna öl och det märks. Gott, fruktigt och bra beska. Jag gillar Oppigårds och jag blir inte besviken på denna heller.

Efter min tågluff i somras där jag träffade några craft beer älskande amerikaner rekomenderade de Titan IPA från Great Devide har jag haft den i bakhuvudet som en öl jag gärna vill prova och när jag såg den på en skylt blev jag såklart tvungen att smaka den. Ordentlig humle och malt med citrustoner. Jag förstår varför jag blev rekomenderad den. Den är precis en sån öl som jag gillar.

image

Efter det tog vi oss till Brill & Co-montern som hade ett minst sagt brett sortiment med massa kul öl. Det var inte lätt att välja vad som skulle drickas men det slutade med att jag bad om tre olika Mikkeller öl. Jag fick Simcoe Single Hop IPA, Wheat is the new hops och Sort gul. Kul! Single hop IPAn levererar en ordentlig och kraftig smak med inslag av sötma och blommor.  Wheat is the new hops är en öl som jag förstod det en IPA med vete. Spännande. Jag gillade den och jag brukar normalt inte gilla veteöl men denna blandning gjorde sig bra tillsammans. Citrusfrukter såsom grape och citron slår genom och det är trevlig. Sort gul är en black IPA (den första jag provar). Den är god men inget speciellt.

image

Sedan blev det Hantverksbryggeriet där jag drack Alkimisten, som nu första oktober släpptes på systemet. Ett meh för min del. Det är en sour ale som är sur. Utöver det händer det inte så mycket. Blåbären slår inte rikligt genom och den är okej men inte mer än så. Besviken.

Det blev även en Sierra Nevada, Ruthless Rye som är en Rye IPA (annan recension av liknande öl: https://alesmakaren.se/2013/09/16/lervig-brewers-reserve-rye-ipa/) Den var god! Ordentlig öl med mycket smak.

image

Hos Craftbeer.se (Galatea) blev det en ballast point Fathom. Jag kände att det behövdes en lite lättare öl efter dom lite tyngre ölen. En bra lager som var humligare och med mer smak än vanligt. Jag gillar! Hittills har Ballast Point levererat för mig.

Sedan blev det Eskilstuna Ölkultur där jag drack deras Dubbel IPA, en kraftigt humlad öl med inslag av passionsfrukt och grape. Där blev jag även utfrågad av en tysk herre som tidigare bara druckit pilsner.

Det näst sista jag drack i ölväg blev Mikkeller igen, jag bad om en Omnipollo Mazarin hos Brill & Co men den var slut så då sa jag att jag ville bli överraskad. Jag blev serverad The American Dream. Det är en öl som smakar mycket humle och det är en bra öl men den lyckas inte stå ut tillräckligt. Lite för anonym.

image

Det sista ölstoppet blev hos Belgoklubben som serverade mig en De Dochter van de Korenaar Embrasse Oak Aged Ardbeg. Jag fick inte veta vad det var innan jag drack den och jag hade svårt att placera den. Men när jag bad om att få veta vad det var föll bitarna på plats. Det är en öl som lagrats på at från Ardbeg. Mycket smak, rökigt och drag åt whiskey. Jättekul att få prova. Anledningen till att jag avslutade med denna var att när jag gick förbi killarna i montern bad de mig att komma tillbaka för att dricka en speciell öl men den skulle jag avsluta med för annars skulle resten av ölen inte smaka något. Jag förstår deras resonemang. Häftig öl!

image

För att sammanfatta mässan tycker jag att det var ett bra utbud och jag känner såklart att jag missat hur mycket god öl som helst och jag hade kunnat gå runt där i flera dagar men jag hade inte turen att kunna lösa det så bra. Istället blev det en fullpackad dag med många roliga öl. Jag tror att mässan skulle kunna gynnas av större lokaler men det är nog rätt svårlöst. Jag besökte på sista mässdagen så jag kan tänka mig att det var extra mycket folk då, så jag har svårt att uttala mig om överiga dagar. Men vid flera tillfällen stod vi helt stilla fastklämd mellan folk som ville åt två håll. Jag oroade (som hastigast) mig för vad som skulle hända om t.ex brand utbröt. En man fick hjärtattack medan jag var där och ambulanspersonalen hade inte jättelätt att ta sig fram..  Trevliga utställare som kan mycket om öl är alltid kul.

Annonser

2 reaktioner till “Stockholm Beer & Whiskeymässa

  1. Vad gäller trängseln så tycker jag att första veckan var rätt lugn, på lördagen blev det en hel del toa-köer och lite trängre kring montrarna. Andra veckan så var torsdagen rätt lugn – i alla fall så länge jag var där (gick vid sex-snåret). Men fredagen märktes tidigt (de öppnade redan klockan 12) en avsevärd tillströmning av festivaldeltagare, men inte heller på fredagskvällen tyckte jag att det blev någon riktig kaos. Jag valde att avstå sista lördagen, men jag har hört/läst flera som också nämner hur trångt det var då, också riktigt tidigt på eftermiddagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s