Jag fick ett bidrag av sejdelshoppen.se i form av ett tekuglas och ett IPA-glas Tekuglaset hittar du här: http://www.sejdelshoppen.se/olglas/provsmakningsglas-teku-0.3-liter/402/
Detta blir den första av två glasrecensioner som kommer behandla form och funktion men kanske det viktigaste när det gäller glas – känsla
Glaset är formgivet av Teo och Kuaska (Lorenzo Dabove) (gissa vart namnet teku kommer ifrån). Glaset anses vara det officiella italienska ölprovarglaset. Det skapades 2006 och är ett universellt ölglas. Glaset är tillverkat av Rastal.
Jag gillar utseendet skarpt. Den långa foten, dom vassa kanterna i glasets underkant & avsmalnande mynning gör glaset till en vacker skapelse.
Den vida kupan gör det lätt att studera dryckens utseende och den långa foten gör att handen inte kommer i vägen och att handens värme inte värmer drycken.
Den avsmalnande mynningen koncentrerar doften upp mot näsan och glaset gör ett gott jobb med att assistera vid doftningsmomentet. Dofterna är lättare att hitta och det blir ett litet ”spill”.
För att sammanfatta utformningen är det ett välformat glas som fyller de essentiella funktionerna ett glas kan bistå med vid en provsmakning – syn och doft.
Känslan däremot är svårare att beskriva eftersom det är väldigt subjektivt. Men jag är väldigt förtjust i detta glas och använder det till nästan alla öl utom när jag dricker IPA, då använder jag ”IPA-glaset” från Spiegelau. I övrigt faller valet på tekuglaset. Det är elegant och lätt nog för att klara lätta öl, och det känns samtidigt ordentligt för att klara tyngre och mastigare öl. Det är snyggt och välbalanserat. Det har krupit förbi min snifterglas i hierarkin. Uppskattar man de ölglasen som påminner om vinglas tror jag att du verkligen kommer uppskatta tekuglaset. Jag rekommenderar det!
[…] Sejdelshopens förslag om att få några glas och testa och jämföra. Tidigare har jag skrivit om Teku-glaset därifrån som jag är väldigt förtjust i. Den här gången fick jag den klassiska kupan och […]
[…] ett jämförande smaktest. Sen kände jag att det redan är ganska bra behandlat (här, här och här) och att ytterligare ett jämförande test inte tillför diskussionen något nytt. Ett sånt […]