Hembryggning Del 1 – Lilla Köksbryggeriet

Idag är det dags för min första hembryggning. Jag har en bokad ölbryggning hos Monks i Stockholm i november men efter jag fick Omnipollos bok Brygg Öl och i och med att alesmakaren.se tog form har mitt sug efter att få brygga själv tilltagit. Jag snubblade över Lilla Köksbryggeriet på instagram och bestämde mig för att beställa ett kit för hembryggning. I detta kit ingår följande:

 • 1 st receptsats (4 liter)
 • 5-liters jäskärl av glas
 • Termometer
 • Hävert
 • Kapsyleringsapparat
 • Kapsyler
 • Desinfektionsvätska
 • Silikonpropp
 • Jäsrör

Det som behövs utöver det som kommer i kartongen är:

 • 1st kastrull (gärna två)
 • 1st sil
 • 1st tratt
 • Slev
 • Visp
 • Tomflaskor

Detta har nog dom flesta hemma. Jag saknade bara en tratt och en sil. Det ska bli om receptet följs ca 4l öl vilket skall resultera i ca 12 flaskor öl. Spännande! Jag önskar jag kunde vara i ett stort härligt kök och ta ljusa härliga bilder men vi ska vara i min kompis studentlägenhet eftersom jag har barn så hoppas jag att det blir lite lugnare i köket. Riktigt kul!

Bryggning: Vi letade reda på instruktionerna för IPA:n då det var den vi bestämde oss för att brygga ikväll. Vi läste genom flera gånger för att få en tydlig bild i huvudet om hur alla moment skulle gå till. Sedan desinficerades alla våra redskap och sedan började vi att värma vatten.

image

Det var inga problem att ordna med malten. Vi skulle ha haft två större kastruller än den kastrull vi hade och den gjutjärnsgryta vi använde oss av när vi skulle sila bort malten. Vår kastrull var på 5l, Mitt tips är att leta på t.ex. Erikshjälpen efter två stora kastruller om man inte vill köpa helt nytt så det finns utrymme att hälla och röra om ordentligt.

image

Allt fram till vörtkoket var superenkelt. Men när det var dags att kyla var det svårare. Diskhon var inte optimal för det vi skulle göra så vi hade problem att kyla kastrullen men efter lite om och men med hemmagjorda tätningslösningar så ordnade det sig och då blev det hela lättare (förbered ordentligt med kylklampar och annat kallt)!

image
Humlen är i och nu står det och småputtrar

Sedan var det dags att hälla upp det vi hade kokat oss fram till i jäskärlet. Det var inga problem och det blev inget spill. Vi valde att inte hälla upp riktigt allt från kastrullen utan lämnade lite i botten och det var rejält med slam i botten. Vi tänkte att det kunde vara bra att bli av med så mycket direkt innan det är dags för buteljering. I med proppen och ner med jäsröret. Klart!

image
Allt färdigt och nere i kärlet

Det var riktigt roligt att koka och det ska framförallt bli riktigt kul att se resultatet. Det är nog bra att vara två när du vill brygga öl. Det är trevligt att ha sällskap i väntan och det är enklare när det ska hällas och fixas. Se också till att ha ordentligt med kylmöjligheter och glöm inte att vara noggrann med hygienen. Är du sugen på att brygga öl kan jag rekommendera att köpa ett färdigt kit som detta. Jag kan tyvärr inte uttala mig om ölet men det kommer om ca 4 veckor!

Annonser

En reaktion till “Hembryggning Del 1 – Lilla Köksbryggeriet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s