Hembryggning del 2 – Lilla Köksbryggeriet

image

Nu har det äntligen gått två veckor! Det betyder att fast två i hembryggningen inleds. Dags för flasktappning.

Det slutade bubbla i kärlet efter ungefär en vecka. Det stod dock på hemsidan att det kunde inträffa så jag behöll mitt lugn och lät ölen stå. Sakta men säkert sjönk resterna från bryggningen till botten och vätskan klarnade. När två veckor hade gått var ölen främst molning och inte alls så svår att se genom som tidigare.

image
Resterna som blev kvar i kärlet

Vi tog och diskade och desinficerade de verktyg som skulle användas till tappningen. Kastrull, hävert och flaskor. Sedan ställde vi upp kärlet på bänken och med hjälp av häverten extraherade vi vätskan från kärlet ner i en kastrull. Priman (sockerlagen) som vi gjorde innan var redan klar och kyld så den blandades sedan i. Det blev av någon anledning bara tre liter öl så jag använde inte all prima. När flaskorna något så när hade torkat invändigt ställde vi upp alla flaskor på rad, sög i gång ett bra tryck i häverten och började tappa. Hela processen var väldigt smärtfri och det blev minimalt med spill. Vi fick ihop totalt 9st 33cl flaskor (dock råkade  en 50cl flaska hamna i uppställningen).

Kapsyleringen var väldigt enkelt och den lilla apparaten som låg i paketet gjorde jobbet bra även om handtagen sviktade och det knakade lite här och där. Jag känner mig riktigt stolt över att ha gjort egen öl. Nu är det bara två veckor kvar i flaska som gäller innan jag får provsmaka ölen och det ska såklart bli riktigt kul.

Vi ska även ta och brygga en brown ale när tillfälle ges. Efter det skall vi försöka laborera med egna recept eller följa något recept från Omnipollos bok Brygg Öl.

Som tips vill jag säga att det är klokt att göra priman tidigt så den hinner svalna så den kan användas när det är upphällt up jäskärlet och diska ur flaskorna kanske redan kvällen innan så de är helt torra invändigt. Det är rätt segt att vänta på att det skall torka ur.

image
Buteljerat och klart. Nu väntar två veckor av väntan innan den ska drickas!

Nu är det bara själva produkten kvar att recensera egentligen.

Jag tycker att det var jätteroligt att testa på att brygga själv. I paketet ingår det mesta det du behöver för att brygga själv hemmas. Det som saknas är vanliga köksartiklar. Det är inte sista gången som jag brygger själv. Dels så har jag ett kit kvar med brown ale och utöver det så skall jag testa att brygga i lite större skala.

Sammanfattning av kittet:

Det är ett bra kit för den som vill ha det mest basic du behöver för att brygga själv och de ingredienser som behövs. 799kr är helt klart överkomligt. Dock vill jag vara tydlig och säga att det är inte ett billigt kit. Det är ganska dyrt. Det går att plocka ihop motsvarande produkter för ett betydligt lägre pris på andra ställen på nätet. Men det du betalar för är enkelheten, inga efterforskningar eller tidigare kunskap krävs, allt finns och är rätt. Om du är sugen på att utöka din produktion vill jag rekommendera att du kikar runt på nätet efter motsvarande produkter. Hos Lilla Köksbryggeriet kostar ett kärl 349kr, på Humlegården kostar samma 69kr. Det är ganska stor skillnad!

Betyg på kit: 8 – Helt okej grejer som medföljer, kapsyleringsapparaten känns lite klen, men annars är jag nöjd!

Prisvärdhet: 6 – Ganska dyrt men det är enkelt och kostar bara 799kr (skillnad på dyrt och mycket pengar).

Ölen då? Jo den ska ligga till sig, sedan återkommer jag!

Annonser

6 reaktioner till “Hembryggning del 2 – Lilla Köksbryggeriet

  1. Hej, hur blev resultatet? Jag buteljerade min sats igår och letade efter en smakrecension medan jag väntar på att mina flaskor blir färdiga

    1. Jag har tänkt skriva om det men har inte riktigt kommit mig för! Jag beställde både IPA-sats och en brown ale-sats. Båda blev helt ok. IPAn drogs med en obalanserad beska och en konstgjort mangosmak. Bättre addering av humlen hade kunna styra upp beskan men mangon vet jag inte vart den kom från (kanske en bakterie tog sig in?). Brown alen var desto bättre, helt klar godkänd. Vilken sats körde du?

      1. Jag är nybörjare, har aldrig bryggt hemma förut så det fanns inte utrymme för finlir – allt gick i på direkten. Återkommer med recension!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s