Klackabacken Bourbon Porter

image

Detta är en öl som jag har beställt via Systembolagets beställningssortiment. Den kommer från svenska Klackabacken som ligger i Kristianstad. Det är ett riktigt ungt bryggeri som etablerades 2012. Dom har 3 + 1 öl på systembolaget i form av en Lager, en IPA, en Bourbon Porter och nu tillfälligt en julöl. Jag vet inte riktigt vad jag har att vänta mig i flaskan. Det känns lite som att det kan bli riktigt bra eller inte inte alls bra.

Styrkan är 8%

Vid upphällning skummar det upp ordentligt. Ett finbubbligt mörkbeige skum reser sig lite drygt två fingrar i mitt glas. Skummet sjunker sakta och kvar blir ett tunt lock av bubblor. Det lämnas inga rester längs glasets insida. Vätskan är riktigt mörk, nästan kolsvart och går inte att se genom (jag drack min i lite dunkel belysning skall tilläggas).

Doften levererar en ordentlig punch. Det doftar kraftigt från djupt rostad malt, kaffe, choklad och även en viss kryddighet infinner sig.

I smaken gör sig intrycken från doften sig påmind. Det smakar av kaffe, kraftigt rostad malt, lite mörk choklad. De lite tyngre smakerna vägs upp elegant av sötare toner från dadlar & russin. Lagringen på bourbonfat gör sig påmind och det finns en slags hetta & kryddighet från ölen. Det smakar av ek och det drar lite åt bra julmust i slutet, subtila insalg av vanilj rundar av upplevelsen. Som kritik kan jag söka att den känd något tunn i smaken. Jag hade önskat för att den skulle nå de högsta betygen att den hade gett lite större utslag i munnen. Den är lite smal nu.

Eftersmaken är lång. Bourbonlagringen visar att den bidrar ordentligt här och kryddigheten från smaken ligger kvar.

Jag tycker att det här är en riktigt bra öl och lagringen på fat förhöjer upplevelsen för mig vilket är trevligt. Det känns inte som att bourbonlagringen är en gimmick utan lagringen förhöjer smaken. För ett sådant ungt bryggeri är jag riktigt imponerad och fortsätter dom så här kan det bli riktigt, riktig bra.

Betyg: 8 & för 40kr är det här ett klockrent guldkorn för mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s