Brygg Öl av Henok Fentie & Karl Grandin

2013-09-20 16.24.10

Jag fick för ett tag sedan en bok av förlaget Natur & Kultur. Boken heter Brygg Öl är skriven av Henok Fentie & Karl Grandin. För många är detta två bekanta namn men för er andra så är det killarna bakom Omnipollo. Karl Grandin är även en av medskaparna bakom klädesmärket Cheap Monday (något som lyser genom i Omnipollos illustreringar). Sedan 2010 har Omnipollo existerat som namn och de ligger bland annat bakom succéerna  Agamemnon, Leon och kanske främst DIPAN Nebuchadnezzar (Neb) som är den högst rankade svenska IPAN genom tiderna. Bokens syfte är att besvara frågorna vad och hur när det kommer till ölbryggning. Omnipollo startade småskaligt hemma och har sedanutvecklats till något mycket större. Henok vet vad han pratar om när det kommer till ölbryggning. I och med att boken släpptes kom det även en öl vid namn brygd som hade ölets hela recept på etiketten.

2013-09-20 16.23.08

Boken börjar med att gå genom all utrustning som behövs för att brygga öl hemma och drar iväg i ett rasande tempo. Jag har läst intervjuer med Henok där han berättar att han ville skiva en bok med handfasta tips för den utan tidigare kunskap som vill börja brygga öl och det är precis vad den här boken gör. På lite mer än 20 sidor förklarar boken inklusive illustrationer hur bryggningen går till. Jag gillar att den här boken berättar hur det går till och inte fastnar  i terminologi och utsvävningar utan förklarar på ett enkelt och överskådligt sätt hur öl bryggs. Detta är en praktisk bok och jag tror att den här boken skulle fungera precis lika bra till ölbryggning som ett recept gör till kladdkaka.

2013-09-20 16.24.34

Det är däremot i kapitel tre som kallas för anatomi, där den mer teoretiska delen infinner sig. Här förklaras mer ingående om hur de olika bryggdelerna går till och praktiska tips för att bryggningen ska bli så bra som möjligt. Allt behandlas från malt, humle och vatten till jäst, lakning och ph-värden.

De sista två kapitlen erbjuder är nog min favoritdel, nämligen recept. Omnipollo stoppar in alla sina egna recept och även flera vänner, bland annat Guinness och Brooklyn Lager finns det recept till för den som vill brygga de ölen själv!

Jag som har på det mest ytligaste sättet bryggt öl genom nämligen genom ett färdigt ölkitt blir jättesugen på att införskaffa alla prylar som behövs för att brygga och genast börja brygga i större skala. Det är också det som den här boken förmedlar på ett sådant förträffligt sätt. Kärleken till ölbryggandet och hur lustfyllt det ska vara att brygga öl. Det ska inte vara jobbigt och på partikelnivå utan lätt (noggrant) och roligt!

Kort sammanfattning: Detta är en bra bok för den som vill doppa tårna i ölbryggningens ocean. Den behandlar ämnet brett men samtidigt ytligt vilket blir bokens styrka men också svaghet. Det är viktigt att veta att det är en kort bok, med många illustrationer som behandlar ett ämne där mycket går att säga. Jag tycker att denna bok är ämnad för den utan tidigare förkunskaper som är riktigt sugen på att brygga öl hemma. Att boken är väldigt snygg skadar inte heller.

Den finns att köpa härhttp://www.pricerunner.se/pl/802-436221876/Boecker/Brygg-oel-priser?q=9789127134980&ref=redirect&search=9789127134980&sort=4

2013-09-20 16.22.12

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s