Julöl del 1 – Shepherd Neame Christmas ale – St Peter’s Winter ale – N’ice Chouffe

Då var det äntligen dags för årets julöl. Galatea var snälla och skickade mig sin uppsättning av julöl för året. Totalt 11st flaskor blev det och det känns väldigt kul och det är uppskattat då plånboken inte räcker till alla öl och detta hjälper på vägen så tack för det.

Betygen kommer jag göra lite annorlunda på än normalt. Jag kommer köra skalan 1-5 och inte 1-10 som jag normalt gör utan det blir en annan betygsättning då jag tycker att det är svårt att jämföra julöl med ”vanlig” öl. Det känns mer rättvist.

Shepherd Neame Christmas ale

imageDetta är en bärnstensfärgad öl med drag åt rött. Skummet är gräddvitt, småbubbligt och reser sig lite drygt ett finger högt i glaset. Det lämnas en del  rester längs glasets väggar.

Styrkan är 7%

Doften är lätt, söt och fruktig. Det doftar av malt och mycket karamell. Det finns även inslag av söta frukter såsom körsbär och apelsin. Jag känner även av honung, fikon och nötter . Den erbjuder även en viss kryddighet och inslag av humle.

Smaken är stor och det här är inte en typisk tråkig julöl utan det finns mer att hämta här. Knäck, knäckebröd och lätt rostad malt. Det finns en rätt stor beska här som dröjer sig kvar. En del frukter infinner sig såsom körsbär & apelsin. Värmande alkohol och viss kryddighet som tillsammans med humlen gör det här till en välbalanserad julöl – trevligt! Jag tror den här står sig bra för sig själv, lite för söt till julmaten kan jag tänka mig.

Eftersmaken är lång, söt och och även besk.

Pris: 28,90kr

Betyg:  3.5/5

St Peter’s Winter aleimage

Utseendet är ordentligt mörkt röd. Endast litet ljusgenomsläpp. Skummet är bruntaktigt, något finger högt som snabbt faller ner. Kvar lämnas minimala rester längs glasets insida.

Styrka: 6,5%

Doften är väldigt rik. Det doftar kraftigt av fullkorn, knäckebröd, söt malt. Det finns även en viss rökighet. Lite inslag av sirap och ingefära finns också i bakgrunden.

Det smakar av rostad malt och fullkorn. Den lilla rökigheten från doften återfinnes i smaken. Sötman från sirapen i doften återkommer även här även om den är lite anonym. Något spritig trots relativt låg alkoholhalt. Överlag tycker jag att den här ölen är lite platt och når inte riktigt hela vägen fram. Plus för knäckigheten men lite för anonym i min smak. Jag kan dock tänka mig att den här gör sig bra till den feta och salta julmaten,

Eftermsaken är helt ok. Trevliga maltsmaker dröjer sig kvar.

Pris: 26,90kr

Betyg: 3/5

N’ice Chouffe

image

Utseendet är bärnstensfärgad mörkare dra åt röd/ brunt. Skummet är ljusbrunt och finbubbligt och något finger högt. Det lämnas lite rester i glaset.

Styrka: 10%

Doften är kryddig och har den lite typiska belgiska jästdoften. Det doftar av aprikos, sirap, timjan (som är en av ingredienserna) och ingefära.

Smaken är är hittills den öl som erbjuder den mest juliga smaken. Timjan, torkad frukt, kryddor och belgisk jästsmak. Lite sötma från ljus sirap. Gillar du belgisk öl kommer du nog gilla den här ordentligt. För mig är den lite spretig och faller mig inte riktigt i smaken. Kolsyran är lite vass.

Eftermsaken är är mediumlång och främst kryddig med jästinslag samt lite syrlighet.

56,90kr

Betyg: 2/5

Annonser

2 reaktioner till “Julöl del 1 – Shepherd Neame Christmas ale – St Peter’s Winter ale – N’ice Chouffe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s