Julöl del 2 – Samuel Adams Winter Lager – S:t Eriks Julale – Sigtuna Winter IPA – Liefmans Glühkriek

Idag släpps julölen lös på systemet och det finns en del lite roligare öl. Jag här hittar du fyra stycken julöl varav en står ut lite extra!

Tillskilland från min övrga recensioner betygsätter jag 1/5 och inte 1/10. Jag gör det för att särskilja på säsongsöl och ‘vanlig öl’. Betyget indikerar hur bra julöl det är.

Alla flaskor är varuprov.

Samuel Adams Winter Lager

imageUtseendet är brunorange och en riktigt snygg öl. Skummet är lätt beigefärgat och blir lite mer än ett finger högt i mitt glas. Skummet sjunker snabbt ner till och kvar lämnas endast en liten rand längs glaskanten med små bubblor. Det lämnas näst intill inga rester längs glaset.

Styrkan 5,5%

Doften är rätt lätt och maltig. Stor del karamell och torkade frukter. Lite vörtbröd, aprikos, och överlag rätt stor sötma. Det doftar heltrevlig tycker jag.

Smaken är precis som doften rätt söt och främst maltig. Aningen kryddighet finns men det är främst karamell, smörkola, torkade frukter, lite aprikos, apelsin och knäck som drar åt ljust bröd. Trevlig balans mellan det söta och maltiga.

Eftersmaken är rätt kort och det är främst karamellmalten som ligger kvar.

Heltklart en trevlig julöl som jag tror kommer gå väldigt bra till julmat!

Pris: 17,50kr

Betyg: 4/5

S:t Eriks Julale

image

Utseendet  är rödbrun och ganska mörk. Skummet är beige med lite större bubblor. Det blir knappt ett finger högt och faller snabbt samman. Kvar blir bara några bubblor på  ytan.

Styrka: 5,4%

Doften är förvänandsvärt bra. Det doftar snarare av humle än malt vilket är trevlig efter alla kraftigt maltdoftande öl. Utöver humlen finns även dofter från choklad, kaffe, karamell och malt. Det dofrar våt skog och barr. Det finns även ett litet spår åv banan.

Vid smak så följer humledoften med ner i glaset och det smakar av humle, våt skog och rostad malt med drag av sött bröd. Det är okej smaker men den är för platt tycker jag. Kroppen är alldeles för tunn för att den ska lyfta ordentligt. Efter den lovande doften hade jag hoppats på lite mer action här. Jag kan dock tänka mig att den gör sig väldigt bra på  julbordet där vår salta och feta mat dominerar, och den här ölen är en bra törstsläckare. Det vill jag ge den men rätt upp och ner är den för klen för att få toppbetyg.

Eftersmaken  är inte den längst men erbjuder lite kryddighet och söt malt.

Pris: 18,90kr

Betyg: 3,5/5

Sigtuna Winter IPA

imageUtseendet är skumme är krämfärgat och blir ungefär ett finger högt. Det är små fina bubblor med rätt så lång livstid. Det lämnas en del skumrester kvar längs glasets insida.

Doften är som sig bör humlefylld. Det känns roligt med en vinter IPA där humlen tillåts ta plats men samtidigt där det används en mer rostad malt som ger annan färg och karaktär till ölen. Det doftar av amerikans humle, söt malt, sirapsbröd, och grapefrukt.

Smaken erbjuder hittills den beskaste smaken. Det smakar av humlen och malten men det erbjuds även sirapsbröd, grapefrukt, lite smörkola. Rätt stor men lite anonym beska som inte riktigt bidrar till upplevelsen Jag tror att den här är gjort för att drickas till julmaten. Jag dricker den bara för sig och då blir den lite anonym.  Men till ett julbord kan jag tänka mig att den här är utmärkt.

Pris: 19,90kr

Betyg: 4/5

Liefmans Glühkriek

imageDen här ölen är verkligen speciell. Det är en belgisk öl och det som utmärker sig med denna öl är att på pappersomslaget står följande: Warm up the beer and serve at 70°C. Den skall altså serveras varm precis som en glögg. Roligt!

Utseendet är ordentligt rött. Skummet är rosabeige och kompakt. Skummet ligger kvar länge och det blir en del skumrester kvar i glaset.

Doften påminner ordentligt om glögg och det är inte så konstigt. Det doftar av körsbär och kryddor och även vin.

Smaken påminner om glögg och det är mycket röda frukter. Kryddor och jul smakar det. Lite syrligt precis som ett körsbär. Bred och fyllig smak. Kademumma och knäck är andra intryck som jag tar med mig. Ordentlig sötma på ett positivt sätt och pepparkakor känns inte långt bort. Jag gillar den och skulle nog hellre dricka den här än starkvinsgrögg. Succé för min del. Inte till julmaten utan snarare på kvällen och serverar du den här bland ölvänner tor jag på lite extra nördpoäng!

Pris 57kr

Betyg: 5/5

Fotnot: Den kalla var också riktigt god och för den våghalsade kan jag rekomendera att den går att kyla ner den ordentligt och stoppa i massa is i glaset och köra den som en julig öldrink. Det sista tog jag även och hade ner lite rom, tillsammans med ölen och is och det gjorde sig bra tillsammans. En trevlig julig öldrink. Testa gärna!

Annonser

2 reaktioner till “Julöl del 2 – Samuel Adams Winter Lager – S:t Eriks Julale – Sigtuna Winter IPA – Liefmans Glühkriek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s