Julöl del 3 – Ølfabrikken Jule ale – Sigtuna Midvinterblot – Sigtuna Christmas Scottish Strong Ale

Det är dags att dricka de sista julölen som jag fick skickad till mig.

Tillskilland från min övrga recensioner betygsätter jag 1/5 och inte 1/10. Jag gör det för att särskilja på säsongsöl och ‘vanlig öl’. Betyget indikerar hur bra julöl det är.

Alla flaskor är varuprov.

Ølfabrikken Jule ale

image

Den här ölen ser trevlig ut med djupt brun färg som lyser rött när den blir belyst. Skummet är beige som reser sig nästan två fingar högt och som avger ett småfräsande ljud. Skummet lägger sig snabbt och kvar blir just ingen ting.

Styrka: 7,3%

Det doftar av söt rostad malt. Det finns inslag av rökt kött, apelsin och sirapsbröd. Lite anonym till doften.

Smaken erbjuder mer än doften gör. Mer påtaglig smak av rökt kött som är trevlig. Den rostade malten känns väldigt framträdande och även viss sötma. Sirapsbröd och apelsinmarmelad är andra inslag. Värmande alkohol, något spritig. Helt okej och lätt öl. Jag åt pepparkakor till och det tycker jag gifter sig väl!

Eftersmaken är maltig och lite söt. Bra avvägd.

Tips för är att låta den stå en liten stund och gå över 12 grader.

Betyg:3/5

Sigtuna Midvinterblot

imageDen här ölen är riktigt mörk och jag ser inget ljusgenomsläpp (dock dunkelt rum). Skummet är brunt och riktigt tjockt. Det reser sig ett finger högt och har lång livslängd.

Styrka: 8%

Doften erbjuder (äntligen) en mer märkbar punch. Det doftar av kaffe, mörk choklad, knäck, havre, apelsinskal.

Smaken är riktigt trevlig. Det smakar av kaffe, vanilj, mörk choklad, apelsinmarmelad. Det drar åt oatstout men inte fullt ut vilket jag verkligen gillar! Det här känns som en riktigt välavvägd imperial stout med många smaker och upplevelser. Muscovadosockret gör sig påmind i en lite knäckigare och mer kolasmakande stout. Den gör sig till skillnad från andra julöl riktigt, riktigt bra i ”solitär majestät” som det står på baksidan. Bra!

Eftersmaken är medellång och väldigt trevlig.

Betyg 5/5

Sigtuna Christmas Scottish Strong Ale

imageTill utssendet är detta öl mörkt rödbrun. Skummet är kompakt och finbubbligt. Det reser sig något finger högt och faller sakta. Det lämnas en del rester i glaset från skummet.

Styrka: 9,3%

Doften erbjuder en hel del och får direkt toppresultat från mitt dryckessällskap. Jag känner doft från hav, whiskey, piptobak, sirap, honung. Det doftar väldigt trevligt helt enkelt.

Smaken är är sötare än vad doften vill avslöja och det smakar av aprikoser, röda äpplen och sirap. De lite tyngre och rökigare inslagen låter sig avtäckas sakta. Det här är en öl som kan stå på egna ben och den här ska du öppna lite senare på julaftonskvällen när du har satt dig ner i din sköna stol. Trots den höga alkoholhalten känns den inte allt spritig utan väldigt välavvägd. Det här kan vara den godaste ölen från Sigtuna jag har druckit.

Eftersmaken är söt och rätt lång med viss beska.

Betyg 5/5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s