Spiegelau Ölglas Beer Classics Connoisseur

wpid-20131122_200134.jpg

Jag fick ett paket från dryckesglas.se med varuprover. I det låg 4st glas från tyska Spiegelau. Det var glasen som ingår i deras Beer  connoisseur-kit. Tanken är att du ska få fyra glas där du täcker de absolut vanligaste öltyperna.

Glasen finns här:  http://www.dryckesglas.se/Oelglas-Beer-Classics-Connoisseur-4-st

wpid-pic20131127093243.jpg

Det första glaset är till för öltyperna: lager, IPA, pale ale, pale lager och stong ale. Jag kallar det för IPA-glaset för jag har mest druckit kraftiga india pale ales ur det.IPA-glaset stort glas som tar en 56cl stor öl. Det är ett stort glas med vid öppning uppe till. Nertill är den inåtveckad. Jag funderar på om det är samma tanke som i det ”officiella” IPA-glaset att den skall sätta vätskan i rörelse när glaset lutas? Glaset är riktigt tunt och skönt att dricka ut. Det är också skönt att hålla i. Det här glaset påminner mer om hur amerikanerna dricker sina IPA (som de flesta dricker sin öl, t.e.x britterna). De väljer främst klassiska raka pintglas.

Personligen var jag lite kritisk till den vida öppningen. Doften har fri väg att försvinna uppåt. Trots detta tycker jag att ölet bibehåller sin doft och det är trevligt att dricka ur. Trots enkel design lyckas Spiegelau att göra att glaset känns lyxigt.

Det andra glaset är till för öltyperna: Kraftiga stouts, ale och pilsner stout. För mitt test har jag druckit flera olika ales. Ale-glaset är kanske det glas som har den mest klassiska designen. Stor botten som är bra för att titta på drycken. Den sniper uppåt och öppnar sig sedan igen vilket gör glaset riktigt bra för att ha som provglas då det är bra för syn och doftmomenten. Precis som tidigare glas är glaset tunt och väldigt skönt att dricka ut. Det känns ordentligt och elegant.

Det tredje glaset är till för öltypen: Passar alla sorters pilsner. Långt och smalt. Jag tycker glaset känns elegant, för modligen mest elegant av alla glas. Klassisk design och visar upp pilsnerns fina färg och tillåter en ordentlig skumkrona. Tunt glas och det här glaset är det med störst hinkabilitet sett till form, och det har säkert ölen du häller i också. Helt klart ett riktigt skönt glas.

Det fjärde glaset är till för öltypen: Veteöl. Det största av de fyra glaset och det rymmer hela 70cl. Den långsmala kroppen lyfter fram färgerna och öletsutseende. Utbuktningen upptill tillåter en stor och ordentlig skumkrona precis som en veteöl ska ha. Precis som de andra ölglasen är det väldigt skönt att dricka ur och tillåter veteölen att nå sin fulla potential. Nackdelen med det här glaset är dock att det endast är veteöl som ”ska” drickas ur detta glas vilket betyder att om du är som mig och sällan köper hem veteöl blir det ett glas som blir stående vilket är tråkigt!

wpid-20131126_202319.jpg

Sammanfattning: Det här är ett riktigt trevligt ölglaspaket med kvalitativa glas som alla förhöjer upplevelsen. Många lägger stora pengar på ölen men sparar på glaset och jag tycker att ett glas man gillar verkligen kan förhöja upplevelsen. Jag tycker att de tre första glasen är riktigt bra och fyller sin funktion. Jag är dock lite avvaktande till veteölsglaset. Jag har full förståelse för sin plats i paketet då de flesta ölsorter kan hanteras med detta paket men för min del är det glaset som kommer användas minst och användningsområdet är möjligen lite för smalt. Det här är däremot perfekt för den som inte har varit intresserad ”i år och dar” som redan har alla möjliga sorters glas. Den som fortfarande letar efter favoritglas och kanske till och med favoritölsort blir det här perfekt.   

 

image

Det här är perfekt för dig som:

  • Gillar tunna och kvalitativa glas
  • Gillar att prova många ölsorter och vill maximera upplevelsen
  • Är en nybliven ölfantast

 

Du ska skippa det här paketet om du:

  • Inte dricker t.ex. veteöl och pilsner
  • Inte tycker att glas spelar någon som helst roll
  • Har svårt för udda glas i samlingen
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s