Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout

image

Det här är en öl som kommer från det amerikanska bryggeriet Sierra Nevada. Sierra Nevada är ett sånt där bryggeri som ständigt levererar stabil öl som sällan gör en besviken (dock lite på deras Brown Ale senast). Ölen släpptes nu i december som del i Systembolagets små partier.

Det ska bli kul att se vad den här Imperial Stouten har att erbjuda. På 10,2% är det en väldigt alkoholstark öl och det är såklart spännande att se om de har lyckats balansera den bra.

Ölen jag häller upp är kolsvart och släpper inte genom sig något ljus. Skummet är brunt och småbubbligt. Det blir till och med nästan krämigt på toppen. Skummet blir två fingrar högt och har en lång livstid. Det blir en del rester kvar längs glasets insida.

Styrkan är: 10,2%

Doften är kraftig och det finns mycket lakrits i doften – spännande! Det doftar utöver lakritsen, kaffe, mörk choklad, toffe, farinsocker, och kraftigt rostad malt. Riktigt inbjudande och den lite saltiga doften från lakritsen gör mig väldigt nyfiken.

Smaken är precis som doften riktigt kraftig. Smaken påminner om lakritsgodisen Lakrisal och ölen ger utslag över hela tungan. Det finns tydliga beska partier som balanseras upp av den nämnda lakritsen, choklad, kaffe och rostad malt. Chokladen drar åt kako-hållet och känns väldigt bra. Stor kropp utan att kännas tung och mastig. Vätskan är lite oljig och det känns som att ölen är kvar länge i munnen.  Trots hög alkoholhalt känns den inte på något sätt spritig för min del.

Eftersmaken är lång och det är främst chokladen, kakon och lakritsen som är kvar.

Det här är en riktigt kompetent öl som lyfter fram choklad och kakaosmaken på ett väldigt positivt sätt. Jag tycker den känns välbalanserad, kraftig men snäll. Dessutom kostade den inte en arm och ett ben vilket är trevlig. Jag sträcker mig så långt och säger att det här är en av de bästa jag har testat från Sierra Nevada. Inte illa det!

Betyg: 8 och jag sätter även guldkornet på den här!

Annonser

4 reaktioner till “Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout

      1. Vad anser du vara långlagring? Jag har sjuklig mängd imp stouts som har stått i flera år. Hittills har jag inte tyckt att någon har blivit sämre med ”bara ett år till”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s