Besök hos Örebro Ölcafé

imageI förra veckan, närmare bestämt den 4e december 2013 slog Örebro Ölcafé upp portarna. Det är beläget på järnvägsgatan 8 här i Örebro. Även om Örebro har ölställen i form av t.ex. Bishops Arms och Kungsgatan 1 som har breddat sitt ölsortiment har det där riktiga ölstället saknats. Ni vet det där med mat som inte kostar en arm och ett ben men som samtidigt erbjuder ett ordentligt ölutbud, men främst med riktigt kvalitativ öl. Det har jag saknat, men nu tror jag att jag har funnit det.

I form av Örebro Ölcafe har Kimmo Kirvesmäki, Nicklas Urdell och Janne Larsson skapat en plats som skall erbjuda robust husmanskost, en intim och mysig miljö tillsammans med ett grymt utbud av kvalitetsöl. Om konceptet kommer att bli lyckat kan bara tiden avslöja men efter att ha träffat Kimmo har jag själv inga tvivel. Jag träffar Kimmo en måndagseftermiddag i mitten av December. Trots att det är måndag har örebroarna vågat sig ut ur sina hem för att bege sig till stadens nya ölcafe, och många dricker inte bara öl utan äter även en bit mat. Kimmo välkomnar mig med ett stort leende och jag känner mig välkommen i den lilla men mysiga lokalen.

Tidigare har ett frukostställe huserat i här men efter att utrymmena har stått tomma ett tag har det nu fått nytt liv. Jag beställer en öl och går undan lite med Kimmo. Många örebroare känner sedan tidigare igen Kimmo, han kommer från Skinnskatteberg men är örebroare sedan 1996. Sedan har han blivit starkt associerad med stadens musikscen efter att ha jobbat på Burning Heart Records, anordnat Metallsvenskan och är fortfarande manager till välkända Millencolin. Det är lite underligt hur musikkillen har kommit att öppna ölcafé med ett par vänner. Det började redan för ett par år sedan när killarna kläckte idén om hur de ville öppna ett riktigt bra ölhak. Idén som föddes lades sedan på is då annat kom i vägen. Men efter att frukostrestaurangen som legat där tidigare stängdes kontaktades Kimmo av Kulturhuset som undrade om det fanns något intresse av att ta över lokalerna. Där gick startskottet.

imageI början av projektet fanns det förhoppningar om en öppning under våren 2013, med det är inte bara att slänga upp en krog. Det är mycket som måste lösas fort och i efterhand berättar Kimmo hur det var tur att öppningen tog lite längre tid än planerat. De han landa i lite olika planer och såhär i efterhand känns det bra att öppningen blev när den blev. Trots att det så klart var lite frustrerande att behöva vänta på något man är så laddad för! Jag frågar Kimmo hur sortimentet har valts ut och han berättar att även om han verkligen gillar bra öl är han egentligen inte någon riktig ölnörd så ett ölråd skapades. I ölrådet ingår Klas Dahlén, Andreas Lundgren, Jimmy Lundmark och Mikael Gruvaeus som tillsammans med Kimmo, Nicklas och Janne skall se till att de kan erbjuda ett riktigt bra och levande sortiment.

Örebro Ölcafé har även något som inte många pubar kan skryta med. Nämligen en öl som är bryggd endast för dem av Närke Kulturbryggeri. Det är en folköl av typern Ordinary Bitter som jag drack på Örebro Öl- och Whiskyfestival. Det är en öl med stor maltkropp och humledrag. Riktigt bra. Kimmo berättar vidare: Vi har tidigare haft kontakt med kulturbryggeriet och de har bryggt Hårdrocksale till Metallsvenskan. Efter en kväll på Bishops i stan berättade vi att vi var intresserade av en egen öl och vi fick superbra respons vilket vi tyckte var väldigt kul. Samma kväll föddes även namnet Gnällbältar’n. Ölen har sålt över förväntningarna vilket vi tycker är jätteroligt!

Om Örebros ölscen och hur konkurrensen ser ut har Kimmo mycket positivt att säga: Det finns bra ställen i stan och mycket bra öl att dricka. Vi kände att vi var väldigt sugna på något eget och vi tror inte riktigt att vi konkurrerar med dom stora ställena. Vi erbjuder så få platser så vi kommer inte stjäla mängder av kunder från de andra utan vi kompletterar snarare varandra.

Trots att mycket roligt händer nu på Örebro Ölcafé är jag så klart nyfiken på vad framtiden har att erbjuda. Kimmo berättar: Vi kommer först och främst försöka se till att allt fungerar bra i den form vi har det nu men när allt fungerar som det ska vill vi också kunna erbjuda ölprovningar, para ihop mat med öl, whiskyprovningar och mer. Om vi kan lösa det med logistiken vill vi även ha plankor där vi kan servera flera öl från kranarna.image

Mycket har hänt men det finns även en hel del kvar. Jag själv känner att det är inte sista gången jag är där utan det är bara början. Tack för en riktigt trevlig träff, och jag önskar er lycka till!

Örebro Ölcafés hemsida hittar ni här: Örebro Ölcafé

Och vill ni se utbudet finns det här: Our beers!image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s