Brygga öl på Monks Café

image
Bryggeriet

Jag hade en bekant som bryggde öl på Monks för lite mer än ett år sedan och han är liksom mig väldigt ölintresserad. Bryggstunden blev hyllad precis som ölen. Monks på Wallingatan i Stockholm skiljer sig från andra svenska pubar och även andra Monks i huvidstaden henom att lokalerna även huserar ett bryggeri. För den som inte har hört talas om det kan det enkelt sammanfattas såhär: Du betalar en bryggerikurs, tar dig till Wallingatan i Stockholm. Där hålls en bryggerikurs som tar mellan 6-8 timmar och samtidigt brygger ni öl på plats. Ett väldigt trevligt upplägg inte sant?

I våras bokade jag och två vänner till de tre sista platserna till en bryggerikurs i slutet av november där det skulle bryggas amerikansk IPA. Efter flera månaders väntan var det äntligen dags. En av vännerna har jag tillsammans bryggt öl i nanostorlek hemma med hjälp av Lilla Köksbryggeriet så på något sätt var grunden lagd. Dagens bryggare var Hasse. Vi blev frågade om tidigare erfarenheter och varför vi hade kommit. Vårt svar blev att utöver vi ville ha en trevlig stund och få en belöning på slutet (den färdiga produkten)  brygga mer öl hemma så att får möjlighet att på ett mer praktiskt sätt brygga öl vore väldigt kul.

image
Mitt sällskap fick i uppgift att mäta upp humlen

Under kursen gick vi samtidigt med bryggningens framgång i genom hur öl bryggs. Vilka ingredienser, vikten av bra råvaror, kemi och mycket annat. Jag tyckte att det var väldigt kul och väldigt lärorikt. Den som kommer för att mingla, dricka lite öl och se på när öl bryggs har helt klart kommit fel. Det blev en heldag på 8,5 timmar där det var mycket teori blandat med praktik – superkul!

Mycket info och en rolig dag. Här om dagen fick jag mail om att ölen var klar vilket är väldigt rolig. På kursen vill dock jag och mina vänner minnas att vår bryggare berättade att Monks sparade ölen ett år, men i mailet som berättade att ölen var klar stod det endast fyra veckor, vilket även stod på en blankett som delades ut och skrevs under på plats. Vi var tre som bryggde och 27l öl som skall konsumeras på en månad är ju inte så bra. Ett år som det sades på plats eller i alla fall 4 veckor per person hade helt klart underlättat för den som inte bor i staden.

Nu har jag dock bokat bort till slutet av februari, då alla tappar var upptagna i sista helgen i januari, så helt hugget i sten verkar det i alla fall inte vara vilket är väldigt bra!

image
I väntan på att mäsken når rätt temperatur
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s