Tema Hembryggning del 1

wpid-1390383317907.jpg

Ölintresset i Sverige är stort och växer snabbt. Många intresserar sig för spännande och ny öl och nördar ner sig i ämnet. Men vad är egentligen nästa steg? För mig blev det att försöka sig på att brygga egen öl. Jag har bryggt två satser med hjälp av lilla köksbryggeriet (läs här om det här och här). Innan den andra satsen var färdig hade jag och min vän redan beställt större grejer från en webbshop. Jäshinkar, kastrull, humle, malt m.m. beställdes och inhandlades. Det här kändes som något vi ville göra i större skala!

Intresset för att brygga öl hemma verkar vara stort även det. Det ploppar upp nya bryggerier titt som tätt i Sverige och många är sprungna ur hembryggningsentusiaster som tar ett stort kliv för att förverkliga sina drömmar. Så för den som vågar går det att även ta sin bryggning till nästa nivå. Riktigt så stort steg ska vi inte ta i det här temat utan vi håller oss till dom som brygger hemma.

Jag fick en idé om att det vore roligt att ställa några frågor till andra som brygger hemma och samtidigt få en chans att se vad som går att brygga hemma när bitarna väl har fallit på plats.

Det går att göra en liten liknelse. Många gillar fikabröd, men alla gillar inte att baka. Det är krångligt och tar tid men när du väl äter dina bullar är dom ofta godare, billigare och ger en viss känsla. Lite så är det med den ölen du brygger själv. Efter dom lite dyra inköpen kan du få ner produktionskostnaden, få till en riktigt god öl, och visst är det rätt häftigt att kunna bjuda på en öl du har gjort hel själv? Det tycker jag! Just nu står min första helmaltsbryggning och jäser. Jag hoppa de blir bra även om mina förväntningar är låga.

Jag har ställt frågor till tre olika hembryggare. De har varit väldigt vänliga och ställt upp på att både svara på frågor och skicka öl som de själva har bryggt. Så först och främst: tack för hjälpen!

Det kommer att bli tre intervjuer där bryggarna svara på frågor och så kommer jag få prova deras öl. Det kommer bli väldigt spännande!

Annonser

4 reaktioner till “Tema Hembryggning del 1

 1. Blir intressant att följa.
  Precis som du så har jag också bryggt mindre batcher om ungefär 5 liter.
  Beställde (och fick igår) ett jäskärl på 30 L samt större mängder humle och malt mm.

  Gillar din liknelse angående fikabrödet. Precis så jag också tänker angående hembryggning.
  Jag provade för övrigt att göra hemmagjorda knäckebröd på maltresterna och det blev förvånansvärt bra 🙂

 2. Ah, vet ej än. Den bryggdes i söndags hehe.
  I det stora jäskärlet ska jag brygga en veteöl till helgen. Det ser fram mot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s