Hembryggarspecial med TWIGALLEY FOUR

image

Först ut i mitt tema om hembryggning är Magnus Holm som tillsammans med sin fru Sara brygger öl. Efter att ha arbetat som bartender och ha en pappa som bryggt öl själv hemma var steget inte lång till att själv börja brygga. Så när de flyttade till ett hus där utrymmet fanns vad det självklart att börja brygga. Magnus har själv en riktigt bra hemsida som vill främja hembryggd öl. Den hittar du här. Intervju skedde via mail.

Du hittar även en recension på Twigalley fours egna öl längs ner!

magnusholm

 •     Berätta om dig själv:

Magnus Holm heter jag, 33 år ung och otroligt lycklig gift med min fru Sara. Vi bor i ett rött hus i Piteå med hunden Melker, och självklart har vi en Volvo också (Villa, Vovve & Volvo). Just nu håller jag på att skola om mig till elektriker, en kunskap som kan komma väl till pass om man skulle satsa på lite större bryggleksaker i framtiden. Utöver plugget så driver jag företaget Barexperten som hjälper krogar och barer med produktutveckling, kvalitetsäkring och framför allt professionellt kundbemötandet. För privatpersoner erbjuder jag bland annat provningar, cocktailworkshop, barkunskap m.m.

 • Vilka (om någon) utöver dig själv är det som brygger?

Jag brygger oftast tillsammans med min fru, men det händer att jag ändå hamnar själv vid grytan och då brukar jag ta hjälp av Led Zeppelin, BB-King och Joe Bonamassa. Då är det inte mycket som kan gå fel.

 • Hur kommer det sig att Ni blev intresserade av att brygga öl?

Jag har alltid varit intresserad av dryck och speciellt öl. Efter att jag jobbat som bartender och serverat mängder av olika öl i drygt ett decennium och att Sara jobbat i hotellbranschen i nästan lika många år så kändes det som ett naturligt steg att ta. Vi flyttade ut från en mycket trång lägenhet till ett hus och då fanns det ingen anledning att inte sätta igång. Dessutom bryggde min far, Lars Holm, mycket öl när jag bodde hemma vilket han gjorde med grymt resultat. Redan då visste jag att att man kunde göra mycket gott hemifrån som utmanade dåtidens enformiga ölutbud, tack och lov börjar det bli bättre nu.

 • Vad gjorde ni sedan, hur gick ni till väga med recept, utrustning m.m?

Det blev en hel del informationssökning på internet och mailkontakt med seriösa hembryggare som har varit med ett tag. Jag insåg ganska snabbt att de ölforum som finns inte skiljer sig så mycket från andra typer av forum på nätet. Många tyvärr med en ”så ska man göra för jag säger så (men jag vet inte varför jag tycker så) och om du inte gör som jag så är det fel”-attityd. Men visst, en del seriösa svar finns att hämta där också, men man bör vara förbered på att sålla. Snabbt efter den upptäckten fick det bli mailkontakt för en mer personlig och saklig vägledning, och dessutom hade vi min pappa att ställa frågor till.

silning

 • Vad bryggde ni först och hur blev ölen?

Vår första öl som vi bryggde var en APA, den blev bättre än vad man hade kunnat önska sig och jag skulle våga lova att det är tack vare den som vi fastnade rejält för detta äkta hantverk. Receptet var APA Gött och den stal vi av Martin Jonsson ( http://martinj.net/apa-gott/ ), tack för det Martin.

twig apa 5,6

 • Vilken utrustning hade Ni då, och vilken utrustning har Ni nu?

Vi har i stort sätt samma utrustning då som nu: 30 liters kittel på spisen med två plattor igång som justeras till önskad temperatur, påse (BIAB), klämmor för att hålla påsen i schack, falskbotten (grillgaller för grönsaker), stor slev i rostfritt, termometer gånger två (om en blir galen under tiden), köksvåg, saftsil, ett antal jäshinkar, hävert, jättestor ballongvisp, rengöringsmedel (Star san och PBW), jäsrum i form av ett förråd i huset där vi kan reglera temperaturen och under golvet i förrådet ligger vår matkällare där vi lagrar vår öl. När det kommer till kylningen så kör vi med ”No chill”, på vintern en dag som denna när det är – 28 °C ute så ställer jag vi hinken någon timme och under sommaren åker den ner i matkällaren i ca 8 timmar, denna teknik är uråldrig men funkar perfekt och är dessutom miljövänlig då vi inte slösar på vattenförbrukningen i processen.

Det som har blivit nytt för oss sen starten är att vi har slutat att flasktappa med hävert kopplat till flaskfyllare och kör nu flaskfyllare direkt från en kran på jäshinken, och sen har vi nyss kompletterat utrustningen med en jäskyl.

 • Hur kommer det sig att ni använder er av BIAB-metoden?

Det krävdes helt enkelt mindre utrustning och lät mycket enklare. Den gamla metoden (som min pappa använde för 14 år sedan, hink-i-hink-lakning) känns onödigt komplicerad helt enkelt.

biab

 

 • Vad tycker ni det finns för nack- och fördelar?

Nackdelar: Grumligare vört och sämre utbytte. Fördelar: Snabbare, mindre moment, lättare att justera temperaturer, slipper stopp i filtret när man kör med svårlakade ingredienser.

 • Vilken kapacitet har Ni och hur ofta brygger Ni?

Vi brukar ligga mellan 10 till 20 liter beroende på vad vi brygger. Grytan går varm här hemma, det blir ungefär 3 – 4 gånger per månad.

 • Vilken öltyp brygger Ni helst, och varför?

Helst av allt så brygger vi en ny stil varje gång, men som mest har det blivit IPA utav de enkla anledningarna att vi gillar den stilen och att den ska drickas ”färsk” så humlearomen inte avtar, vilket passar utmärkt att varva med sorter som bör lagras som exempel Imperial Stout, Barley Wine osv..

 • Varför tycker Ni att man ska brygga öl hemma?

Främst för att hedra svensk gammal tradition. Sen handlar det för oss om att säkerställa vad vi dricker, ha roligt, skapa eget, experimentera och självklart så får man ner kostnaderna nått markant. Som bonus så lär man sig mer om öl och hur viktiga alla steg är. Gillar du att skapa så vågar jag nog lova att ölbryggning är nått för dig.

 • Vad är visionen och vilka mål (om några) har ni med hemmabryggningen?

Våra visioner är att hjälpa till med att fler får upp ögonen för detta hantverk, att fler vågar ställa krav på öl ute i handeln och att varje stad ska ha minst ett lokalt bryggeri.

 • Smarta tips för nybörjare?

Det smartaste man kan göra är att våga testa men var renlig och ha tålamod. Våga vara nyfiken och kör på med full gas!

 • Har ni något som är extra kul, unikt eller kanske supervardagligt som Ni vill berätta så gör gärna det här:

Vi vill lyfta av hatten till alla er som bloggar om öl, experter som hemmabryggare, vi är alla viktiga ambassadörer till den svenska ölkulturen.

 • Och sedan, om ni inte dricker er egna öl, vilken öl dricker ni helst då?

En sommarkväll: Smakade för en månad sedan The Kernel 4C, den vill jag gärna se mig själv dricka i kvällssolen

En vinterkväll: Espresso Imperial Russian Stout från Stone, sen så har vi Mixtape 8 från BrewDog också.

Det är verkligen svårt att välja ut ett specifikt öl. Det är just det som gör öl så unikt, det finns alltid en öl för just den sinnesstämningen man befinner sig i som passar just bäst då.

Test av Twigalley fours öl Black IPA.

Ölen jag häller upp är svart som natten. Den lämnar inget utrymme för ljusgenomsläpp och hade jag bara sett den hade jag gissat på en stout snarare är att det är en IPA jag har hällt upp – kul! Ett finbubbligt skum på tre fingrar reser sig och är långlivat och en del rester lämnas längs glasets insida.

Doften som når min näsa först är en maltig profil med med, kraftigt rostad malt kaffe och rök. När de första intrycken lägger sig smyger sig humlen på. Jag känner aningar av apelsin och tropiska frukter. Det doftar väldigt bra.

Jag trodde att smaken skulle berätta för mig att det faktiskt var en IPA jag drack. Men hade Magnus sagt att det var en porter hade jag svalt det med hull och hår. Den smakar inte alls som t.ex. Dugges black IPA eller som De Molens Dark IPA. Men den här är definitivt bättre än båda två. Stor kropp där malten står i centrum. Kaffe, mörk choklad, och den där krämigheten som en bra stout har finns där också. Jag känner mig otroligt ambivalent här. Men gott är det. Humlen finns där men står inte ut som jag hade förväntat mig av en IPA. Citrusfrukter och syrliga godisar ger fina intryck.

Eftersmaken är lång med en elegant beska.

För att sammanfatta är jag otroligt imponerad. Det här är en topp-klass öl som hade passat på systemet alla dagar i veckan (utom söndagar möjligen då). Ett välbalanserat öl med stor kropp och riktigt bra munkänsla.

Magnus kommenterar ölen såhär: Vi hade kunnat välja att torrhumla och på så sätt uppnått den typriktiga öldefinitionen för en Black IPA. Till skillnad från de flesta ölen i denna stil så har vi valt bort en allt för kraftig humlearom, för att istället få en balans mellan de rostade tonerna och humlen. Varför efterlikna nått när det är roligare att skapa egna regler och tämja på dom. Det viktigaste när man gör ett öl är att den ska vara god och gjord med kärlek!

Och ska jag vara ärlig så måste jag säga att jag föredrar det!

Jag fick även möjlighet att testa deras öl Call me Pixie. Det är en kryddig pale ale.

Färgen är orange till bärnsten och det blir ett vitt, kompat och finbubbligt skum. Skummet är långlivat som inte lämnar mycket rester efter sig.

Doften är riktigt kryddig. Kanelen och nejlikan är den mest påtagliga. Apelsinen ligger stabilt lite i bakgrunden och väger bra upp den lite brödiga men söta malten. Det doftar aningen juligt utan att bli ”skinkmacka”. Bra där!

Smaken är mjuk och len och jag upplever den som en öl med stor kropp. Mycket smak från kryddorna utan att de kommer i vägen för upplevelsen. En del öl där det är massa kryddor i kan i bland upplevas som lite kryddade-bara-för-sakens-skull. Det tycker jag inte om den här. Stabil med mycket smak av apelsin och kanel på ett snyggt sätt. Beskan från humlen gifter sig väl med helheten.

Eftersmaken är rund med mycket intryck av apelsin och nejlika med en viss beska. Helt klart trevlig!

Även denna öl imponerar på mig och det är verkligen två bra öl jag har fått!

Stort, stort tack till Magnus & Sara som har ställt upp på att svara på mina frågor och som ville skicka öl för provsmakning. Det har varit väldigt roligt!

Nästa del blir det bröderna Johan & Jens som ställer upp på mina frågor och har bidragit med öl!

Annonser

3 reaktioner till “Hembryggarspecial med TWIGALLEY FOUR

 1. Nu bryggar jag själv och har lite koll men för en som inte gör det så tycker jag att ”gamla metoden” är ytterst otydligt. BIAB är en ny metod ja, men det finns mängder av andra metoder. Vilken syftas det på? Flödeslakning? Satslakning?

  Jag antar att dessa inlägg om hembryggning framför allt ska locka nya bryggare. Då tycker jag det viktigaste är att vara tydlig med alla begrepp. Annars är det lätt att röra till det.

  Här finns en inlägg om olika metoder. Som du ser finns det mer än en gammal metod. Vissa är nyare än andra.

  http://lindh.olkartoteket.se/2013/10/utvardering-av-olika-mask-och-lakmetoder/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s