Hembryggarspecial Lost Lion co

image

Nummer två i startfältet är bröderna Johan och Jens som även de har erfarenhet från restaurangvärlden. Via sina föräldrars hotell breddades deras uppfattning om vad en öl kan vara. Där gick startskottet för vad som kom att bli ett ölnörderi som även ledde till önskan om att brygga egen öl! 

  • Berätta om er själva

Johan (32) och Jens(24) är bröderna som efter några års arbete i restaurangen på sina föräldrars hotell fick upp ögonen och smaklökarna för annat än vanlig lageröl. Restaurangen är känd för sitt stora öl utbud. Ölintresset har växt med åren och har övergått till ett mer eller mindre nörderi.

Framför allt Johan ägnar många timmar per dygn åt att läsa och skriva om öl. Det köps en hel del öl som smakas och lagras.                                Jens är nyexaminerad 3D- tekniker som under sin studietid mer eller minder bannlyste vanlig öl i studentkorridoren.

  • Vilka är det som brygger?

Oftast är det Johan som kommer med en idé om en öl som vi sedan bollar mellan varandra och brygger tillsammans.

  • Hur kommer det sig att ni började brygga öl?

I och med vårt jobb så har vi insett att det finns så mycket underbar öl runt om i världen. Vi tänkte att vi också kunde brygga. Det hela började med att Jens gav familjen att grundkitt för ölbryggning från Lilla Köksbryggeriet.

  • Hur gjorde ni sen, hur gick ni till väga med med att hitta recept och utrustning?

Efter ett lyckat försök med Lilla Köksbryggeriets kitt ville vi prova något eget. Vi köpte den mesta utrustningen på den vanliga bygghandeln och kollade runt i böcker och på internet efter inspirerande recept. Så småningom beställde vi lite större utrustning från internet för att kunna göra större satser.

  • Vilken var den första ölen nu bryggde ni och hur blev resultatet?

Första egna ölen var ett försök till att göra en IPA med färska äpplen. Men detta blev en lärdom att räkna vikten på ingredienserna mer noggrant då den blev en tjock ”humlejuice” som smakade vedervärdigt.

Nu har vi varit mer noggranna och kan presentera vår oatmeal pale ale Aurgelmer som vi är riktigt nöjda med.

  • Vilken utrustning hade ni då och vilken har ni i dag?

Från början hade vi en fem liters damejeanne, vanliga kastruller och silar. Nu när vi gjorde Aurgelmer så hade vi köpt två 30 liter hinkar, diverse slangar och kranar. Samt att vi köpt in en hydrometer. Till lakning använde vi två tioliters hinkar med hål i den ena och en kran i den andra.

  • Vilken kapacitet har ni och hur ofta brygger ni?

Vi har idag en kapacitet på endast ca 20 liter.

Vi har i dagsläget bara bryggt en helt egen öl och skall inom kort göra en provbryggning till öl nr två.

  • Vilken öl brygger ni helst och varför?

Vi vill brygga Pale Ale, IPA, Stout och Porter som är den öl vi gillar bäst själva. Vi vill försöka tvista till det hela genom att blanda i andra saker som vi också tycker om. Det kan vara allt från kryddor, frukter, örter och dyl.

  • Varför tycker ni att man skall brygga öl hemma?

För att det är spännande och roligt att själv med relativt enkla medel kunna åstadkomma samma om inte bättre resultat som de kommersiella bryggerierna. Att sedan själv kunna experimentera och se utvecklingen. Sen är det alltid roligt att skapa något själv och även att få uppskattning av andra.

Samt ett bevis att det går att göra en god och bra öl hemma i köket

Precis av samma anledning som man lagar mat och bakar bröd.

  • Vilka visioner och mål (om några) har ni med hembryggningen?

Våra mål och visioner är att kunna få ut våra öl på marknaden. Vi har just nu tanken att ölen skall bryggas hos någon annan. Vi har i dagsläget inga planer på ett eget fullskaligt bryggeri.

  • Något extra att berätta:?

Som extra information så kan vi berätta om varför vi valt att heta Lost Lion;

I anslutning till det hotell och restaurangen som vi jobbar på finns 12 st minigolfbanor. På bana 1 består hindret av två cementlejon som står vända mot varandra.

Strax innan jul 2012 upptäckte vi att ett av lejonen var borta. Någon hade besvärat sig att bära bort det ca 30 kg tunga lejonet. Vi skojade lite om det och kom plötsligt på att om vi ska ha ett bryggeri så ska det heta Lost Lion Brewing c:o. Den 4:de Juni 2013 kom lejonet tillbaka och denna dag är nu den inofficiella lejon dagen.

  • Vilka öl utöver era egna dricker ni?

Stout, porter och suröl ligger oss varmast om hjärtat. Men en besk och frisk IPA sitter aldrig fel. Givetvis dricker vi andra goda öl också beroende på känsla och tillfälle.

Se när det bryggs här:

Här testbrygger de sin andra öl och inte den jag har testat. Men tillvägagångssättet är detsamma.

Jag testade ölen och här är mina tankar:

Ölet är brunt med orangea inslag. Vätskan är grumlig. Skummet reser sig knappt ett halvt finner högt i mitt glas. Det lämnas inga rester efter glaset efter det.

Det doftar blommig om ölen. Inslag av apelsin, fläder, citrusfrukter och humle. Doften är aningen syrlig nästan sur. Överlag upplever jag den som aningen ofärdig och jästen är aningen för dominant. Den doften som humlen bidrar är bra! Min flaska saknar kolsyra vilket gör att jag upplever den som aningen matt.

Jag fick två flaskor vilket var kul för då fick jag en möjlighet att jämföra lite. Det är från samma batch men smaken upplever jag som lite olika. Överlag upplever jag smaken som bättre än nosen. Humlen är mer dominant på ett bra sätt och syrligheten är mindre. Det smakar av blommor, citrus, knäckebröd, sirap. Smaken från jästen är aningen för påtaglig för en Pale Ale. Kroppen är aningen tunn och lite mer kolsyra tror jag hade lyft ölen ytterligare ett snäpp. Beskan tycker jag är bra! Flaskan jag smakar av andra kvällen upplever jag som bättre än den första. Mer smak och bättre balans i inslagen.

Eftersmaken är besk och aningen rivig i sin typ men överlag trevlig.

Jag tycker överlag att killarna har lyckats bra med tanke på att de är i början av sin karriär. Det är en bra start även om jag upplever den som lite ofärdig. Kanske är det havren som spelar in? Lite större kropp tillsammans med lite mer kolsyra tror jag hade lyft helheten. Bra jobbat och fortsätt brygga!

Stor eloge till bröderna som skickade en flaska av deras tidiga bryggd! Väldigt kul för mig också.

Annonser

En reaktion till “Hembryggarspecial Lost Lion co

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s