De Molen Dark IPA IPA-ish

 

Jag gillar verkligen De Molen, jag har druckit helt fantastisk öl från holländarna men jag har också druckit en del rätt tråkig öl. Jag vet inte om man skall kalla De Molen för ojämna, eller om det är så att ölen ska smaka precis som den ska. Men som sagt. Jag gillar De Molen. Den här ölen har jag privatimporterat via Galatea och Craftbeer.se. Tyvärr upptäckte jag att flaskan var rätt gammal, buteljerad redan i April 2013 vilket sänkte mitt mod. Men nu vet jag det, privatimportera inte öl där humlen ska vara framstående.

Ölen är mörkbrun, nästan svart. Skummet är beige och har riktigt fina små bubblor och det är krämigt. Det lämnas en del rester efter det i glaset. Det är en snygg öl.

Styrka: 7,8%

Det doftar inte som en konventionell india pale ale om De Molens grepp på en svart IPA. Istället för en humlerik doft är det istället malten som står i första rummet. Det doftar malt, havre, choklad, kaffe och aningen gummi. Min flaska är som sagt långt ifrån fräsh och jag tror att det bidrar. Doften jag väntade mig av humlen är nästintill obefintlig vilket är synd. Dofter drar snarare åt en lätt oat meal stout.

Precis som doften drar smaken åt en lätt oat meal stout. Stora givar kraftigt rostad malt, havre, kaffe, choklad och kako är de tydligaste smakerna. Det är spännande att havren tar över smaken så. Den smakar verkligen kraftigt rostad. Trots att ölen har en hög IBU på 92 upplever jag den inte direkt som besk.

Eftersmaken är inte den längsta men här gör sig havren och lite syrlig kakao sig påmind.

Överlag snarare en rolig öl än en god öl.

Betyg: 5.5/10

image

Annonser

3 reaktioner till “De Molen Dark IPA IPA-ish

    1. Oj, jättesvårt. Jag är osäker på om det finns någon direkt tumregel. Det är nog jätteolika. Jag har ett par porter/ stout/ barley wine hemma som har två, tio och tjugofemårs bäst före-datering. Många rekomenderar att köpa fler av samma och sedan öppna dom med jämna mellanrum för att se hur de utvecklas. Men tumregel vettetusan. Är det någon speciell öl du tänker på?

  1. Njae jag tänker inte på någon speciell. Porter och Stout är tyvärr de öl-typer jag har minst bra koll på.
    Tänkte på det som står i boken Brygg Öl, om att lagra hembrygd porter i flera år?

    Ja att ha flera av samma och öppna då och då är en bra idé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s