Hembryggarspecial med Denim Brew Bros

Det är dags för punkarna Daniel och Mikael att göra sin entré i mitt tema om hembryggning.

DSC_0732

  • Vilka är ni som brygger?

Vi är två gamla punkare som har spelat musik ihop högt och länge. Daniel Joenback på 30 sträcket och Mikael Jacobsson 27 år. Vi har turnerat och haft oss i olika konstellationer (Sodomy Soldiers, On the job, The Random Riots). Nu är vi äldre med barn och villa. Musiken finns kvar men inte lika ofta. Vi låter punken låta med i ölbryggandet istället, hörs inte det?

  •  Från att dricka öl och börja brygga öl själv är ett stort steg, varför valde ni att ge er på att brygga öl själva?

Vi behöver en ny hobby och en ursäkt för att träffas, komma hemifrån och dricka öl. Sen att vi faktiskt lyckades och kunde bevisa för alla som sagt att det inte går att brygga god öl hemma är inte helt fel heller.

  •  Vad gjorde ni sedan, hur gick ni till väga med recept, utrustning m.m?

Vi började våren 2013 med extraktbryggning. Till hösten gick Mikael en kurs i helmaltsbryggning hos Helsingborgs Hembryggargille. Vi köpte utrustning och sen dess har vi bara bryggt helmalt.

  •  Vad bryggde ni först och hur blev ölen?DSC_0689

En ”lager” bryggd med alejäst. Vår tribut till Turbojugend Kallinge. KGE PUNX LAGER. I receptet läst vi efteråt att extra spraymalt skulle tillsättas, vilket vi ej hade införskaffat. Strösockret gjorde ölen väldigt bubblig och ciderliknande. Vi var nöjda ändå då ruset ändå infann sig.

  •  Nu när ni har bryggt mer, hur kommer ni fram till recept och vad som ska bryggas?

Vi brottas, diskuterar och kompromissar till bägge kommer överens. Då vi fortfarande är i lärlingsstadiet brukar vi hitta recept som vi utgår från och modifierar själva. Framförallt i humlingen.

  •  Vilken kapacitet har Ni och hur ofta brygger Ni?

Tre backar öl. En gång i månaden försöker vi hinna med.

  • Vilken öltyp brygger Ni helst, och varför?

Vi har i princip bara bryggt APA då vi är tokiga i öltypen. Vi vill dock bredda oss och försöker klämma in lite annat skoj emellan aporna, senast brygge vi en RIS ”Lyft på Hatten” som vi verkligen gillade att göra och dricka.

Vi har planerat en del av årets bryggningar för att vi ska bli mer mångsidiga. Bland annat en jänkarhumlad stout, oktoberfestale och en pumpabärs till Halloween.

  •  Ni har väldigt snygga etiketter, vem ligger bakom dom?

Tack som fan. Daniel är skaparen och vill gärna få de punkiga och att de syns och sticker ut.

  •  Det tar mycket tid och energi att brygga öl hemma, varför tycker ni att det är värt allt arbete?

Helt enkelt för att det är för jävla kul. En perfekt aktivitet att dricka öl till.

DSC_0683

  •  Vad är visionen och vilka mål (om några) har ni med hemmabryggningen?

En dröm är att ha ett eget litet bryggeri så vi kan sälja öl vi tycker är goda.

  •  Smarta tips för nybörjare?

Vi är rookies själva men extraktbryggningar är ett enkelt och bra sätt att komma igång.

  •  Har ni något som är extra kul, unikt eller kanske supervardagligt som Ni vill berätta så gör gärna det här:

Vi har ett chapter i en världsomfattande fanclub till Turbonegro. Turbojugend Kallinge där Mikael är president. Vi träffar andra chapters för att njuta av punkmusik och framförallt öl.

  •  Och sedan, om ni inte dricker er egna öl, vilken öl dricker ni helst då?

En sommarkväll:

Daniel: Lagunita Pale Ale

Mikael: Dugges Brandmästare Andrés Törstsläckaren

En vinterkväll:

Daniel: Brewdog Libertine Black Ale

Mikael: Gotlands Bryggeri Frosty Bulldog

Ölrecension av Denim Brew Brows APA (Stans snyggaste APA månne?)

wpid-20140205_191146.jpg

Ölen jag häller upp är gul med lite drag åt brun. Vätskan är grumlig och jag ser inte genom den. Skummet är vitt och finbubbligt och när det faller lämnas inte så mycket rester kvar. Det blir ett tunt lock av skum kvar i mitt glas.

Det första som slår mig när jag doftar är att ölet att en rätt stor brödighet. Det doftar av rostat bröd och lite APK-limpa en söt maltighet. Bakom de första brödiga tonerna lurar humlen. Citrusfrukter, grapefrukt, physalis och en ordentligt klick mango. Fruktigt och fräsht. Verkligen inbjudande.

När jag smakar är det istället humlen som slår till först och malten tar ett steg tillbaka. Mangon är påtaglig precis som grapefrukt, limeskal, apelsin, och mandarin. Ljust bröd och viss sötma finns där och en lätt beska infinner sig. Medelstor kropp och en bred smak.

Den lite större beskan presenterar sig i eftersmaken och ligger kvar förvånandsvärt länge.

Jag tycker att det här är en riktigt bra öl där humlen och malten turas om att spela första fiol. En välbalanserad öl som helt klart imponerar på mig!

Den andra ölen jag hat fått prova är Lyft på hatten. En Russian Imperial Stout. Väldigt spännande.

wpid-20140206_203848.jpg

Ölen jag häller upp är kolsvart utan ljusgenomsläpp. Skummet är mörkbrunt, finbubbligt och reser sig lite drygt två fingrar högt. Skummet faller sakta och lite få rester lämnas kvar efter skummet.

Det doftar kraftigt om den här ölen. Ordentligt med salmiak, syrligt kaffe, kraftigt rostad malt, en del choklad men det är verkligen salmiaken som slår genom.

Det smakar kraftigt från den rostade malten. Sirap, vörtbröd, kaffe choklad och precis som i doften mycket salmiak. Den här erbjuder verkligen mycket smak med många intryck. En stabil beska ligger i bakgrunden och förstärker helheten. Möjligen något tunn i kroppen men den riktigt lena munkänslan gillar jag.

Eftersmaken är chokladig tillsammans med viss beska.

Oj den här imponerar verkligen. Stor smak och doft. Salmiaken känns spännande och det smakar väldigt bra om den här. Det är verkligen en bra Russian Imperial Stout killarna har bryggt!

Stort tack till Daniel och Mikael som har ställt upp och svarat på mina frågor och skickat öl till mig. Det har varit väldigt kul för mig och fortsätt brygga god öl!

Annonser

2 reaktioner på ”Hembryggarspecial med Denim Brew Bros

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s