Hembryggarspecial med Lumberjack Brewery

 •     Berätta om dig själv: 

Jag heter Stefan Thylin är 32 år gammal och jobbar som kock på ett konferenshotell. Jag bor och jobbar i Roslagen, men är från början utflyttad sommargäst vilket även övriga i Lumberjack Brewery är. Det var även så vi lärde känna varandra då vi var yngre och bodde i samma by.

Vilka (om någon) utöver dig själv är det som brygger?  I Lumberjack Brewery ingår även Niklas Hermansson 30 år som jobbar som rörmokare, hans bror Jonas Hermansson 28 år och som jobbar som brandskyddsmålare och tillsist Peter Kindberg 31 år som jobbar som truckförare på ett lager.  Helt klart en stor spridning när det kommer till våra olika yrkesval i livet.

 • Hur kommer det sig att du bestämde dig för att börja brygga öl själv?

Att vi började brygga kom sig av en slump egentligen, men så här i efterhand så kan man se tillbaka på det som att det nog var mening att det skulle ske. Jag nämnde för Niklas att jag var sugen på att börja brygga öl efter att ha börjat intressera mig allt mer för den växande hantverksölscenen. Fick då som svar av Niklas att han tänkt precis likadant och redan inhandlat i bok i ämnet, nämligen ”How To Brew” av John J. Palmer.  Vi pratade efter detta med Jonas och Peter som inte var sena att hoppa på tåget.

 • 2014-02-13 16.14.57
 • Vad gjorde ni sedan, hur gick ni till väga med recept, utrustning m.m?

 Här bestämde vi oss rätt tidigt för att köpa bra grejer på en gång, och om vi delade på allt skulle det inte bli så dyrt heller. Så några månader efter att vi första gången pratat om att börja brygga hade vi sedan köpt en Braumeister på 20L med övriga tillbehör som behövdes för att komma igång med bryggningen.

 • Vad bryggde ni först och hur blev ölen?

Det första vi bryggde var en Pale Ale som vi döpte till ”Like A Virgin” Vi var riktigt seriösa med den, kanske lite naiva till och med då vi bla beställde dyra etiketter från USA. Ölen blev rätt bra faktiskt, även om det var några flaskor som inte blev kolsyrade.

 • Om du hade fått ändra något i tillvägagångssättet, vad hade du gjort då? 

Vi hade inget klarningsmedel alls i första ölen som tex Irish Moss eller liknande, och vi kokade med hela humlekottar vilket är lite knepigt i Braumeister då dessa lätt sätter igen tappkranen. Annars är det väl småsaker så som lakning och sånt som man inte riktigt hade kläm på än.

 • Nu när ni har bryggt mer, hur kommer ni fram till recept och vad som ska bryggas? 

Mycket läsande på diverse forum både svenska och utländska för inspiration. Men framförallt att dricka öl av olika märken och öltyper för att både får inspiration och även ha något att sträva efter. Rena kloner tycker jag inte alls om att göra, men att snegla på väldigt bra öl och se vad de innehåller tycker jag är väldigt intressant. Recepten knåpar jag sedan ihop i Beersmith, och återkommer ofta flera gånger och pillar med humlegivor mm innan jag väl är nöjd med ett recept.

 • 2013-06-15 09.38.42
 • Vilken kapacitet har Ni och hur ofta brygger Ni? 

Vi får ut mellan 20-24 L beroende på vilken öltyp vi brygger.  Skulle väl tippa på att vi kanske brygger 3 gånger i månaden i snitt.

 • Vilken öltyp brygger Ni helst, och varför? 

PA helt klart sen kommer Imperial stout som verkligen är en öltyp som är häftig att experimentera med. Vi brygger de typer av öl vi helst dricker själva, svårare än så är det inte. Vi har nyligen börjat nörda in oss på vattenbehandling och har fått alla värden på vattnet vi använder av vattenbolaget i kommunen så nu ska förhoppningsvis våra öl bli ännu bättre.

 • Niklas
 • Vad är det bästa med att brygga egen öl? 

Att kunna bjuda någon man känner på en egen bryggd öl som man är riktigt stolt över slår det mesta.

 • Vad är visionen och vilka mål (om några) har ni med hemmabryggningen? 

Drömmen är helt klart att starta ett litet bryggeri, någonstans här i Roslagen. Men det är inget vi ser kommer ske nu inom en snart framtid, utan vi skyndar långsamt och när tiden är mogen för det så ska vi vara redo.

 • Smarta tips för nybörjare? 

Läs om bryggning, och läs sedan samma sak igen när du börjat brygga. Ofta tar det lite tid för saker att sjunka in och det är väldigt många termer och orda att lära sig i början. Det är inte hela världen heller om det går åt helvete i början nån gång det har hänt alla nybryggare.

 • Och sedan, om ni inte dricker er egna öl, vilken öl dricker ni helst då?
 • En sommarkväll: Stefan: Titan IPA, Peter: Sierra Nevada Pale Ale, Jonas: Anchor Steam, Niklas: Brooklyn Lager
 • En vinterkväll: Stefan: Yeti, Peter: Guinness, Jonas: Sierre Nevada Torpedo, Niklas: Bishops Finger

Förtst ut i min smakresa är killarnas Amerikan Farmhouse Ale.

wpid-20140220_212524.jpg

Vätskan är rätt mörk, aningen kopparfärgad och vätskan är molnig. Skummet reser sig lite drygt ett finger högt, är vitt och faller sakta ned i glaset. Kvar lämnas ett lätt lock av skum.

Det första som slår mig är att det doftar fruktigt om ölen, äpplen, mango med en liten syrlighet. Det hela balanseras upp av en stabil och maltig doft med knäck, havre, en viss kryddighet och jäst.

Smaken är lätt och frisk utan att kännas tunn. Den knäckiga malten gör sig bra som bas och sedan spelar jästen tillsammans med en trevlig beska bra ihop. Smaker av apelsin, äpplen, havre. Det finns en lätt pepprighet i bakgrunden och överlag känns det som en riktigt bra sommaröl som erbjuder en hel del smak utan att vara tunn eller kännas för klen.

Eftersmaken är frisk och lämnar kvar en bekväm beska.

Jag tycker att killarna direkt går ut bra med en frisk, fräsch men smakrik öl som tillsammans med en grill en sommarkväll skulle gifta sig väldigt väl.

Näst ut är deras Steam beer.

wpid-20140220_215558.jpg

Jag häller upp en en mörkgul öl som bubblar upp ordentligt. När den första skumchocken har lagts sig blir det istället ett stabilt finbubbligt skum.. Det lämnas inga rester av skummet.

Det doftar väldigt stiltypiskt av den här ölen, aprikoser, halm, ljust bröd och söt malt. Det doftar verkligen lovande.

Smaken ger stora doser söt malt och bröd i basen och med drag av örter och halm känns den väldigt trevlig. Jag tycker den även är kryddig och känns nästan, nästan lite belgisk i smaken. Munkänslan är ett litet minus då kolsyran tar lite för stor plats och det skummar till ordentligt i munnen (detta kanske har med frakten att göra dock, så reservation för det).

Eftersmaken är främst maltig med aningen beska som rundar av.

Det här är en väldigt bra öl som doftar riktigt bra och smakar riktigt bra. Inte helt olik köpe-öl. Det enda minuset egentligen är den bubbliga munkänslan. Utöver det har jag bara bra saker att säga!

Sist ut är en India Black ale.

wpid-20140220_223608.jpg

Ölet är svart men när jag håller upp den mot ljuset ser jag en röd ljusstrimma. Skummet är beige och lite drygt två fingrar högt. Det lämnas en del rester av skummet på insidan av mitt glas.

Det doftar främst av malten från den här ölen. Brödiga troner tillsammans med en lite fruktig humle i bakgrunden. Här hade jag uppskattat lite mer drag av humlen. Det doftar bra men kanske aningen anonymt. Syrliga kaffetoner, lite salmiak och sirap finns också.

Smaken är också främst maltig, här finns även toner från kaftigt rostad malt, kaffe, sirap, vörtbröd. Den är även lite syrligt och har stor kropp vilket jag tycker är trevligt. Bra munkänsla och bra kolsyra.

En väldigt trevlig india black ale, bättre än t.ex. Dugges Hopblack men den tar dock inte riktigt fart. Jag hade önskat lite mer humle i både doft och smak för att den skulle nå toppbetyg. Men det hindrar mig fortfarande inte från att tycka att det är en bra öl! Stefan berättar dock att den är bryggt i November vilket bidrar till att humlen har avtagit en del.

Det är tre goda öl men för mig är vinnaren deras Steam beer som är en riktigt god och smakrik öl! 

Stort tack till

Annonser

5 reaktioner till “Hembryggarspecial med Lumberjack Brewery

   1. Min nyfikenhet bygger på det faktum att jag själv har rötter i Roslagen (Vätö).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s