Straffe Hendrik Quadrupel

Jag och en vän tågluffade i somras och ett av våra stopp blev i Belgien, närmare bestämt Brygge. Det är en fantastiskt härlig stad som jag kan rekomendera till alla. Otroligt vacker stad, trevlig folk och kanske främst, underbar öl. Vi stannade där ett par nätter och ett av våra förplanerade besök var till bryggeriet De Halve Maan. Det är lätt att bli förälskad i ett bryggeri när man är där på plats, det är fint väder och ölen är purfärsk. Nu har jag fått tag på deras flaggskepsöl. Straffe Hendrik Tripel, och Straffe Hendrik Quadrupel.  Vi får se om de är så goda som jag minns. Jag hoppas det!

wpid-20140319_202916.jpg

Ölet är riktigt mörkt, nästan kolsvart. När jag håller upp den mot en ljuskälla släpps det genom små ljusstrimmor. Skummet är mörkt, finbubbligt och lämnar en del spår efter sig.

Det första som slår mig vad gäller doften är stora doser choklad, syrligt kaffe, lakrits och rostad malt. Bakom de första intrycken lurar mörka röda frukter, daddlar, russin och något som påminner om congac. Doften är fyllig och djup. Inbjudande men samtidigt inte skrikig utan snarare lugn och sansade.

Styrka: 11%

Smaken är oväntat fruktig. Daddlar, rom-russin och bitter choklad. Mjuk och jordig munkänsa. Smakerna känns välbalanserade och snygga. Ölet erbjuder mycket smak utan att kännas spretigt. Jag gillar det. Den rostade malten finns där men är ganska avskalad. Färgen lurar mig och jag  väntar mig nog egentligen en tyngre öl. Precis som trippeln är den välbalanserad och snygg.

Eftersmaken är dov och påminner lite om julmust.

Jag är riktigt glad för ölen var så god som jag mindes. Jag har kvar en öl quad som jag tog med mig hem på tåget. Den skall stå ett tag och må till sig. Ölen i sig är fylligt, smakrikt och gott. Snart kommer även recensionen på trppeln.

Betyg: 8.5/10

wpid-20140319_202838.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s