Att vaxa ölflaskor

Hej!

Jag tänkte passa på och göra ett litet inlägg om min lilla hembryggarkarriär. För sju veckor sedan bryggde jag och min bryggarkompis Niclas en imperial stout. Det är en klon på Evil Twins öl Aún Más A Jesús. Det är en variant på Even More Jesus men den bryggdes i Spanien. Vi kallar den för 300 minute Jesus eftersom koket var på hela 300 minuter. Det blev en heldag i köket som ni säkert förstår. Men kul var det och resultatet verkar bli bra!

wpid-20140423_193309.jpg

Vi tänkte lagra ett gäng och tyckte att det skulle kännas lite extra lyxigt om vi vaxade topparna på flaskorna. Sagt och gjort så började jag leta lite efter tillvägagångssätt och hittade Nerdbrewing som hade gjort det vi tänkte göra. Det receptet utgick vi ifrån, i hans gäller två kritor (9g) per limstav (16g). Vi började där men gjorde en liten modifikation.

wpid-20140423_193317.jpg
Vi började med 2 kritor per limstav men gjorde sedan om receptet lite.

Vårt recept:

10 vaxkritor (9g/ st)

3 limstavar (16g/st)

1/2 orange stearinljus

Det receptet räckte till 18 flaskor. 

Jag tog en barnmatsburk och stoppade ner allt i ett vattenbad. Det tog ungefär 20 minuter för allt att smälta ordentligt. Limmet tog längst tid att få flytande.

Jag blev dock väldigt nöjd med resultatet och fick långa fina ”tårar” längs flaskorna. Nu är det 6 veckor kvar till provsmak!

wpid-20140424_064147.jpg

wpid-20140424_064152.jpg

Annonser

5 reaktioner till “Att vaxa ölflaskor

  1. Kul att jag kunde inspirera och att det blev lyckat! Tillförde stearinljuset något (annat än färg alltså)? Tex ändrade det konsistensen eller smältpunkten? Och hur mycket vägde ljuset?

    1. Hej! Riktigt bra tips! Stearinet tror jag bidrog till en lite mer matt finish och att det blev lite rinnigare. Vägde aldrig ljuset men tog ungefär ett halvt lite tjockare stearinljus. Stearinljuset smälte ganska snabbt och gjorde smeten lite lättare att jobba med 🙂

      1. Okej, får testa det nästa gång. Jag tyckte att det inte fungerade med vattenbad utan körde i kastrull direkt på spisen. Bra om man slipper det med hjälp av lite stearin!

      2. Jo men jag tror det är bra om smältpunkten sänks, i ditt fall blev den ju uppenbarligen < 100 grader. Då minskar nog risken för att kapsylpackningen smälter vilket jag råkade ut för på någon flaska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s