Södra Maltfabriken – Almighty

Det här blir den andra ölen från Södra Maltfabriken som jag dricker. Sist var det Söder Undressed som tyvärr var en riktigt katastrof. Jag hade tänkt skriva om den men pågrund av att det både doftade och smakade papper och tvål åkte den i vasken. Nu har Södra fått in en öl i fasta sortimentet vilket är kul och jag hoppas verkligen att den är bättre.

Ölet har en rätt konstig historia där Systembolaget sökte efter ”lätt till medelfyllig smakrik ale med balanserade, citrusaktiga humletoner”. Södra Maltfabriken offererade en öl och den blev vald efter interna blindprovningar hos Systembolaget. Södra hade dessvärre inte kapacitet att brygga den mängd som söktes och inte heller möjlighet att tappa på burk. Efter många om och men löstes problemet genom att en basöl bryggs hos Spendrups och sedan brygger Södra själv en extremhumlad öl som sedan blandas ut med Spendrups brygd. Kan det vara Systembolagets första blend-öl i fasta sortimentet? En del tycker inte att det riktigt är hantverksöl och att det inte är så snyggt att det presenteras som en Södra Maltfabriken-öl när den även bryggs hos Spendrups. Jag tar ingen sida i den frågan men det är bra att veta om, och inte heller verkar Södra mörka detta. 

Stort tack till Magnus Bark på http://www.ofiltrerat.se för hans grävande journalistik. Det är han som kontaktat Södra Maltfabriken och frågat om produktion.

Ölet är guldfärgat med orangea drag. Vätskan är grumlig. Det varmvita skummet reser sig drygt något finger högt och är rätt långlivat. Det lämnas en del rester kvar efter det i glaset.

Styrka: 4,3%

Det doftar lätt och friskt om citrustoner, söta godisar och en viss blommighet finns även där. Inslag av honung och knäck ger doften hyfsat bra djup.

Smaken är rätt lätt med inslag av gräs, citrus, lime, honung, mandariner och kanske även aprikos. Malten ger en viss knäckighet och det doften påminner om knäckebröd. Ölet känns lite torrt och stävt i munnen och känns kanske aningen för beskt. Inte otrevligt men inte fullt så välbalanserat.

Eftersmaken är trevlig och rätt lång med medelstor beska.

Överlag en helt okej pale ale som jag kan tänka mig kommer sälja bra. Trevligt med bra öl på burk och lär passa bra vid grillen.

Betyg: 6/10

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s