Dagens bryggning – Dubbel IPA

Idag tänkte jag och min gode vän Niclas ta och brygga. Det ska bli en ordentlig dubbel-ipa med massa humle. 15 liter skall ner i jäskärlet så med våra mått är det en relativt stor batch. Det blir vår sjunde helmaltsbryggning tror jag. Kul ska det bli. Med tanke på all humle som skall i har jag inför den här bryggningen införskaffat humlepåsar som jag hoppas kan underlätta lite med böset som blir.

För en månad sedan bryggde vi en single hop saison som verklar lovande. Vi har provat efter två veckor på flaska och det var kolsyra, men inte riktigt så mycket som planerat.

Nedan följer eftermiddagens recept.

Citra Double IPA

(14 C)
Est Original Gravity: 1.073 SG
Est Final Gravity: 1.012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 8.1 %
Bitterness: 85.1 IBUs
Est Color: 14.0 EBC
Mash Name: Single Infusion, Medium Body,
Batch Sparge
Sparge Water: 15.43 l
Sparge Temperature: 75.6 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE
Carbonation Type: Keg
Pressure/Weight: 63.06 KPA
Keg/Bottling Temperature: 3.3 C
Fermentation: Ale, Single Stage
Type: All Grain
Batch Size: 15.00 l
Boil Size: 18.53 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 16.64 l
Final Bottling Vol: 14.00 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Date: 12 May 2012
Brewer: Dave Clark
Asst Brewer:
Equipment: My Equipment
Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 76.8 %

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4.14 kg Pale Malt (2 Row) US (3.9 EBC) Grain 1 82.1 %
0.23 kg Cara-Pils/Dextrine (2.0 EBC) Grain 2 4.6 %
0.22 kg Caramel/Crystal Malt – 10L (19.7 EBC) Grain 3 4.5 %
0.22 kg Munich Malt (17.7 EBC) Grain 4 4.5 %
0.11 kg White Wheat Malt (4.7 EBC) Grain 5 2.2 %
0.11 kg Honey Malt (100.0 EBC) Grain 6 2.2 %
17.36 g Nugget [13.00 %] – Boil 60.0 min Hop 7 31.7 IBUs
17.36 g Citra [12.00 %] – Boil 30.0 min Hop 8 22.5 IBUs
0.66 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 9 –
17.36 g Citra [12.00 %] – Boil 15.0 min Hop 10 14.5 IBUs
17.36 g Citra [12.00 %] – Boil 10.0 min Hop 11 10.6 IBUs
17.36 g Citra [12.00 %] – Boil 5.0 min Hop 12 5.8 IBUs
0.7 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35.49 ml] Yeast 13 –
21.79 g Citra [12.00 %] – Dry Hop 12.0 Days Hop 14 0.0 IBUs
9.91 g Amarillo Gold [8.50 %] – Dry Hop 12.0 Days Hop 15 0.0 IBUs
13.21 g Citra [12.00 %] – Dry Hop 9.0 Days Hop 16 0.0 IBUs
17.17 g Amarillo Gold [8.50 %] – Dry Hop 6.0 Days Hop 17 0.0 IBUs
20.47 g Citra [12.00 %] – Dry Hop 3.0 Days Hop 18 0.0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color
Measured Original Gravity: 1.070 SG
Measured Final Gravity: 1.007 SG
Actual Alcohol by Vol: 8.3 %
Calories: 658.2 kcal/l

Mash Profile
Total Grain Weight: 5.04 kg
Grain Temperature: 22.2 C
Tun Temperature: 22.2 C
Mash PH: 5.20
Mash Steps
Name Description
Step
Temperature
Step Time
Mash In Add 13.15 l of water at 70.6 C 64.4 C 60 min
Sparge: Batch sparge with 3 steps (Drain mash tun , 7.84l, 7.84l) of 75.6 C water
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Carbonation and Storage
Volumes of CO2: 2.3
Carbonation Used: Keg with 63.06 KPA
Age for: 14.00 days
Storage Temperature: 19.4 C

Notes
Start dry hop 2 days after primary fermentation completes; I started at 10 days. Then add additional dry hop additions every
three days. Keg/Bottle 3 days after last hop addition to get off hops and avoid and grassy flavors.

Annonser

10 reaktioner på ”Dagens bryggning – Dubbel IPA

  1. Vad har ni använt istället för honey malt? Det går nämligen inte att få tag på i Europa alls, görs bara i Kanada vad jag hört. Vissa säger att det finns bra substitut, vissa andra hävdar att det inte alls finns det.

    1. Jag vet och det var riktigt segt. Jag kollade runt lite på nätet och flera recomenderade crystal 10 eller 20, så jag valde 20 då dom sade att det var närmast. Jag hoppas det blir bra ändå., för honungsmalten skall tydligen vara väldigt speciell!

  2. Jag hade dragit på med betydligt mer torrhumle för att få en kraftig humlearom. Typ dubbelt. Min erfarenhet av dipa är att det krävs mkt mer humle än vad man tror för att få det.

  3. Jag håller med Henrik, helt klart skulle ni haft mer humle i den. När ni väl satt beskan vilket ni gör vid 90 – 60 min osv så tycker jag att man ska bomba på med massor av humle från 15 min och nedåt, detta är något jag också var lite för dålig/feg med tidigare men nu efter ett flertaler IPA/DIPA bryggningar har man börjat bli bekväm. Helst ska det mesta i vid 1 – 0 (flameout) minuter det är då ni verkligen får den där humlearomen ni söker, visst torrhumlingen gör sitt också men den kan inte rädda upp en öl som är fegt humlad innan.

    1. Som jag skrev till Henrik så tack för tipset! Det är vår första DIPA så vi är färska här 🙂 Receptet bygger på Kern RIvers Citra DIPA. Skall se hur den här blir, då har man något att göra avstamp i 🙂

  4. Hej
    Hur blev DIPA´N? Har fått tag på lite honeymalt så vi tänkte brygga den här snart. Läser man kommentarerna på Beersmith så verkar det vara svårt att träffa OG. Lyckades ni? Kan tänka mig att det behövs lite socker i koket om pre-boil gravity är lågt. Kommer också att lägga till en hel del humle vid 0 min. enligt tipsen ovan.

    1. Hej Mats! Kul att då har fått tag på det, hur gick du till väga? Vår landade på 8% men jag mins inte vilket og eller fg vi hade. Kan kolla när jag kommer hem. Men orginalölen är på 8% enligt ratebeer. Vår blev aldedes för maltig och söt. Vi fick inte alls någon snurr på humlen. Jag har börjat forskat i det och det verkar som det är Örebrovattnet som sätter lite stopp för det. Jag korrigerade det till ölen som står och jäser nu och det verkar lovande. ¨

      Skulle jag brygga ölen igen hade jag ersatt 5-10% av sockermängden med vanligt socker så den skulle jäsa ut och bli renare i smaken. Jag hade ökat 0-givarna och korrigerat vattnet för att få bättre fart i humlen.

  5. Min tjej är Amerikanska och hon köpte med ett pound senast vi sågs. Bor i Hallsberg men jag vet inte hur vattenprofilen är här. Vi har inte kommit så långt än att vi har börjat vattenbehandla men det ska vi nog börja med snart. Menar du ersätta 5-10% av maltmängden med socker?

    1. Jaha, lyxigt! 🙂 Ja det kommer. Det är nästa nivå med ölbryggning, och en del behöver inte pilla med sånt heller. Ja ungefär. Ersätta sockret du får från malten med socker. Om du använder beersmith ska det gå att räkna ut där. Jag fick tips om detta så har faktiskt inte gjort det i praktiken själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s