Resa till Nederländerna och besök hos De Molen

Jag och två vänner bestämde oss för att vi skulle göra en liten lång-weekend tillsammans. Vi är alla ölintresserade så valet föll på Nederländerna och ett besök till De Molen planerades in.

Planet gick avgick halv nio från Arlanda vilket betydde att jag som Örebroare gick ur sängen 04.40 för att hinna med. Tidigt var ordet. Resan gick smärtfritt med tåg och sedan byte till buss fram till Arlanda.

Väl på plats åt vi lunch och lyxade till det med en Heineken. Nej, så mycket lyx var det inte men det kommer vi till…

När magarna var mättade styrde vi kosan till Beer Tempel som jag blivit tipsad om. 30 öl på tapp och säkert 60+ flaskor lovade gott. Jag krånglade lite med bartendern och lyckades få halva taster-glas. Jag ville dricka många, inte mycket. Sagt och gjort, det blev öl från Hoppin’ Frog, Stillwater, Struise, Mikkeller och väldigt mycket annat (om du följer mig på Untappd så vet du vilka). Vi blev kvar där en bra sund. Trevlig litet ställe med bra utbud men kanske lite dyrt, dom flesta ölen kostade lite drygt €5 för 15cl på tapp.

B.O.R.I.S the Crusher och B.O.R.I.S the Destroyer
B.O.R.I.S the Crusher och B.O.R.I.S the Destroyer
Mikkeller Hop Burn & Two Roads DIPA
Mikkeller Hop Burn & Two Roads DIPA

Dag nummer två så styrde vi kosan mot De Molen och det var inga problem att hitta till Bodegraven där bryggeriet ligger. Tåg från Amsterdam, ett byte och sedan en station så var vi framme. Bryggeriet i sin tur ligger 650 meter från stationen så det var inte heller några problem att hitta.

De Molens karaktäristiska kvarn
De Molens karaktäristiska kvarn

Det som slog mig var hur otroligt anspråkslös det lilla men världskända bryggeriet var. Liten mysig uteservering där folk åt mackor och drack te och öl. Vi gick in och jag beställde först en Cu Tart och en Cu Now, två lätta och friska öl men som kanske inte överraskar riktigt. Lite besviken blev jag på baren måste jag erkänna, endast åtta öl på tapp och det var inte de absolut roligaste. Jag provade även Pale Ale Citra som finns på Systembolaget, mycket bättre på plats vill jag lova! Jag tror vi provade alla De Molens öl på fat.

Fyra sorter De Molen
Fyra sorter De Molen

Det rummet jag gillade mest på bryggeriet var deras lilla Bottle shop. Ett litet rum med neddragna rullgardiner som var fyllt med fantastisk öl från tak ill golv. Under ett av bordet hittade jag en låda med Westvleteren för runt €10 flaskan. Bara det! Det var svårt att navigera där inne. Så mycket god öl jag vill smaka och mycket god öl jag vill prova igen. Det var svårt att få med sig allt jag ville ha. Dels var det inte gratis och dels så reste vi tre endast med handbagage – hur ska vi få hem ölen på bästa sätt undrade vi. Det slutade med att vi köpte ungefär 7 flaskor var och jag delade på en Speedway, Westvleteren 8 och en Cantillon med en vän. Jag kan dock tänka mig att vi dricker det mesta tillsammans när det väl blir dags att korka upp.

Åter till Amsterdam och vi gick till en liten bar som jag blivit rekommenderad och det var som att kliva in på ett hippt söderställe i Stockholm, en del kul öl hade de fast inte så brett sortiment. Jag beställde i alla fall en Dead Guy ale som slank ner. Tillbaks till Beer Tempel för mer öl och på vägen hem ett snabbt stopp på De Prael som brygger i Amsterdam, men de tre vi provade var väldigt tråkiga, både IPA:n, Kölschen och Quaden.  Sedan kollade vi på matchen om tredjepris på en bar i Amsterdam och det var riktigt roligt att titta på matchen med alla holländare!

Proper glassware!
Proper glassware!
En IPA hos Amsterdam-bryggeriet De Prael. Inte så mycket att hurra för
En IPA hos Amsterdam-bryggeriet De Prael. Inte så mycket att hurra för

Dagen efter var det dags att röra sig hemåt. Planet gick halv sju, och för att ta sig till Schipol på bästa sätt åkte vi tåg som gick väldigt tidigt. Vi ställde alla klockorna på kl 04.00, då startade vi vår dag. Varsamt packade vi ner alla flaskor i väskan som jag hade haft som handbagage, kartong, lite bubbelplast och en tröja skulle skydda ölen. Vi kom nämligen fram till att vi skulle checka in min väska så vi kunde få med oss ölen.

Lite jobbigt var det när vi landade och vi tillsammans såg hur bagagepersonalen kastade upp min väska på en vagn. Jag var helt säker på att allt var kras där inne.

När vi väl fick chansen att öppna och titta i väskan kom en kraftig doft av öl och ju mer vi grävde desto blötare blev det. Det visade sig att alla flaskor utom en hade klarat den ovarsamma behandlingen och färden. Det kanske får vara ett okej resultat?

Dessa fick följa med mig hem. Dessutom en Cantillon och en Westvleteren 8
Dessa fick följa med mig hem. Dessutom en Cantillon och en Westvleteren 8

Nu är jag åter hemma och har skrivit in mina öl som skall lagras i mitt dokument.

Over and out!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s