Stone Brewing öppnar nytt i Berlin

Det amerikanska bryggeriet Stone Brewing som gör en herrans massa god, lite galen och spännande öl meddelade igår att de nu STORT kommer att bygga ut. Ett nytt bryggeri skall byggas i Mississippiområdet (ej ännu klart var) och ett hamnar här i Europa, närmare bestämt ölstaden Berlin.

Bygget sker i en riktigt läcker lokal i utkanten av Berlin där det av att bilderna döma även kommer att bli ordentligt tap room.

20140717095726-berlin_final

Häftigt va?  – Ja definitivt! Men, jag tycker det finns en liten hake. Satsningen skall bitvis finansieras med hjälp av dig och mig, eller den som är redo att betala. Det hyfsat nya begreppet crowdfunding används och tanken är att fans skall skänka pengar till bygget i utbyte mot vissa premier såsom t-shirts, autografer, träffar m.m. För $50 så kan du få en jäkligt läcker sammarbetesöl med bland annat Dogfish, Brew Dog m.m.

Jag väljer dock att ställa mig lite kritisk till detta. Stone är inte någon liten hemmabryggare som vill satsa i den stora världens, som vi vant oss med att liknande projekt har fungerat där en person med en idé vänder sig till communityn för att då bidrag. Nu är det ett riktigt stort företag som vill ha dina pengar. Jag är också sugen på ölen och tishorna men de vill ha avkastningsfria pengar.

Precis som andra små, mellanstora och stora företag så borde väl Stone kunna få ett banklån för sina investeringar, eller likt Brew Dog sälja aktier i sin Equality for Punks-rörelse? De två ägarna Greg Koch & Steve Vagner, som fortfarande äger 100% av företaget berättar att de vill gå via crowdfunding för att få in pengarna då de är oroliga att knösar utan ölhjärta skall köpa in sig i företaget och förstöra. Men det är väl inte så banklån fungerar?

[Tillägg]

Jag drar även paralleller till Zach Braff som gjorde en likande kampanj via Kickstarter där han från communityn sökte pengar för att göra sin drömfilm. Där berättade han att han hade fått pengar från andra finansiärer att göra sin film men var då tvungen att gå ifrån sitt egna koncept. Genom att gå via Kickstarter fick han göra sin film, precis som han ville. Det är väl även så killarna bakom bryggeriet tänker. Att de vill göra det helt på sitt sätt. Jag tror dock att jag landar i att konceptet urholkas då de som har möjlighet att skaffa kapital använder samma tjänster som de som har en idé men inte kan skaffa kapital.

[/Tillägg]

Som tur är är det inte tvång att ge bort sina pengar så ingen drabbas av det som inte vill. Men lite fishy tycker jag nog att det är.

Vad säger ni, för eller emot och varför?

 

Annonser

3 reaktioner till “Stone Brewing öppnar nytt i Berlin

  1. Visst känns de kanske lite sniket, men fungera nu detta så att de slipper eller åtminstone får ta mindre lån så är det bara till att gratulera. Jag ska då inte dela med mig med några dollar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s