Bryggdag

Jag skrev det här igår men publicerade inte eftersom receptet var kvar på datorn hemma. Det är det tyvärr fortfarande men jag slänger upp texten så kommer kanske receptet separat.

Idag är det brygg dag. Efter att flera kvällar har gått åt till uppstart med fotbollen igen efter dels min axelskada i under försäsongen och sedan sommaruppehållet har jag och min bryggarvänn Niclas lyckats ordna en kväll där vi båda var lediga. Vi var nog egentligen mest sugna på att brygga en IPA men på grund av vädret och värmen så styrde vi bort från det då hemma hos mig är det svårt att få till en vettig jästemp. Istället föll valet på vår förälskelse saison. Innan sommaren drog i gång bryggde vi en enkel saison med främst pilsnermalt,lite münchnermalt och lite havregryn. Den humlades sedan försiktigt med mosaic efter inspiration från Omnipollos grymma Potlatch.

Nu tar vi istället ut svängarna och kör en lite mer komplex grain bill och flera sorter och mer humle. Jag tror nästan att ölet snarare närmar sig en belgo pale ale definitionsmässigt men jag låter det vara osagt.

Det ska som vanligt bli riktigt kul att brygga och den här gången siktar vi på att få till lakningsvattnet bättre och för den delen, få till alla temperaturer bättre. Vi tappade temperaturen sist när vi lakade och för att hjälpa oss med detta har vi införskaffat en digital termometer som vi kommer att testköra i eftermiddag. Valet föll på en digipen från Maltmagnus. Den valdes då den är helt vattensäker, har hyfsat snabb responstid  (6 sek) och kostade inte allt för mycket.

Och eftersom jag skrev det här igår så har jag turen att även kunna lägga till lite på slutet.

Bryggningen igår gick riktigt bra. Vi började värma vatten strax efter kl 17 och var färdiga med diskning och städ vid kl 23. Mäskningen gick väldigt smidigt, vi tappade knappt en halvgrad på en timma i kylboxen och med nya termometern gick det betydligt snabbare och smidigare än med den klassiska kemitermometern. Vi måste dock hitta ett bättre sätt att hålla lakvattnet på en jämn temperatur. Vi låg perfekt när vi började, tappade sedan lite värme men efter att vi korrigerade plattorna på spisen så löste sig det också. Men innan plattorna hinner få upp värmen så lakade vi lite för kallt.

Koket gick helt smärtfritt och efter snabb kylning med vår kylspiral fick vi klar och fin vört ner i jäshinken. Nu hoppas vi bara på att jästen jobbar ordentligt. Vi körde samma jäst som sist till vår saison och den jobbade riktigt bra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s