Kom igång och brygg öl själv hemma!

Har ni hängt med ordentligt nu och lästa om alla härliga hemmabryggare?

Om inte hittar ni dom Här härhär, eller här!

När jag började på det hembryggartemat gjorde jag en liknelse mellan att brygga öl och baka fikabröd. Många gillar att äta det, men att baka är inte för alla. Det går att applicera samma tänk på det här med hemmabryggning. Många gillar öl men att hemma brygga själv är inte för alla. Men för den som väljer att baka eller brygga sitt eget öl själv kommer känna en stor belöning när det är klart och man får bjuda på något man gjort själv. Det är speciellt!

Jag hoppas att jag har fångat ditt intresse vad gäller hembryggningen. Nu gäller det med andra ord att komma igång, och vad är det egentligen som behövs?

Det är en del grejer som du behöver införskaffa innan du kan börja brygga själv. Dels råvarorna, och dels utrustningen. Om du vill börja riktigt basic kan jag rekomendera de färdiga kitten som t.ex.  Lilla Köksbryggeriet, eller Ölkassen använder. Där får du allt du behöver för att enkelt kunna brygga ca 4 liter öl. Fördelen med dessa kit är att tröskeln är låg, du behöver inte göra några stora investeringar och (om du har en kastrull som klarar 5l) och resultatet blir helt ok. Nackdelen är om du sedan vill fortsätta brygga öl är det 800kr som du hade kunnat investera i ordentlig utrustning.

Om du nu vill satsa lite större, vad är det då du behöver?

 • Kastrull
 • Termometer
 • Jäshinkar (3-4st)
 • Kran till jäshink
 • Vattenlås
 • Greta (kapsyleringsapparat)
 • Kylbox
 • Saftsil
 • Mätglas
 • Hydrometer
 • Hävert
 • Desinficeringsmedel
 • Kapsyler

Dessa saker är vad jag tycker att du behöver för att komma igång. Vill du sedan expandera kan du lägga till en kylspiral till vörten t.ex.

Vi går genom sakerna och jag kommer med lite olika alternativ.

Kastrull: Oerhört viktigt såklart. Själv använder jag en billigare variant från Biltema, den har tappkran och gör jobbet men klarar inte av induktionshällar och är mer eller mindre bockad plåt, vaggar och knakar under uppvärmning av vattnet. Vill du köpa en mer ordentligt kastrull som också har tappkran är dessa populära, men kostar lite mer.

Termometer: Det finns en uppsjö av olika termometrar och det är inte helt lätt. Det är viktigt att använda en som tål vatten. Jag använder fortfarande en vanlig kemitermometer som jag fick med i mitt ölbryggarkit. Den är dock väldigt långsam och har inte så stor noggrannhet. Men den fungerar. Termometer är mitt nästa inköp, och jag funderar på en Digipen (UPPDATERING: Jag har införskaffat en digipen och kommer recensera den längre fram).

Jäshinkar: Dessa behöver du för att kunna jäsa din öl men även för att kunna laka om du tänker använda dig av hink-i-hink-metoden. Om du bestämmet dig för att använda hink-i-hink-metoden för att laka kommer du borra massor hål i botten av en av dina tunnor för att få ett filter, i en annan av dina tunnor kommer du borra hål i och sätta på en tappkran på. Tunnor hittar du här: Maltmagnus, eller Humlegården

Kran: Skall sättas i ett av jäskärlen Länk

Vattenlås: Vattenlåset tillåter kolsyran att släppas ut ur din jäshink och ser till så inga bakterier kommer in. Kostar runt 10kr. T.ex. här

Greta: Med hjälp av den här kommer du att kunna sätta kapsyler på dina flaskor. Den här fungerar helt ok men känns rätt smäckig.

Kylbox: Beroende på hur mycket öl du tänkt göra behöver du ha rätt storlek. 24l har jag sett rekomenderats och min är runt 24 också. Kylboxen kommer du använda för att mäska. Finns ofta för billig peng på mataffärer.

Saftsil: Kommer användas för att filtrera bort bl.a. humlerester ur din vört. Finns på Maltmagnus och Humlegården men även på t.ex. mataffärer.

Mätglas & Hydrometer: Dessa två kommer du använda för att ta reda på OG & FG, med hjälp av dessa värden kommer du kunna räkna ut hur alkoholstark din öl är. Se till så du köper en hydrometer avsedd för öl.

Hävert: Med den här kommer du att föra över din öl mellan olika hinkar och en del buteljerar med hjälp av sin hävert. Antingen så använder du munnen för att suga upp ett tryck eller så köper du en autosiphon, med den pumpar du upp tryck istället.

Desinficeringsmedel: Jag använder själv Star san och rekomenderar även det. Finns på Humlegården.

Kapsyler: Vanliga kapsyler till dina flaskor. Finns på Maltmagnus och Humlegården.

Detta behöver du för att kunna brygga ordentligt hemma.

Om du sedan vill lägga till saker så är det förmodligen en kylspiral, maltkross och flasktvätt som du ska investera i.

Ingredienser: Maltmagnus och Humlegården är två populära och bra återförsäljare. För humle och malt använder jag Maltmagnus dels för att jag bor 3 mil bort så jag brukar åka och hämta mina saker och eftersom jag bor i lägenhet har jag begränsat utrymme så när jag beställer malt beställer jag på grammet efter receptet vilket betyder att jag inte behöver krossa malten själv, väga upp malten eller ha stora maltsäckar hemma. En liten kostnad tillkommer för ompaketering och kross men det är supersmidigt och prisvärt tycker jag! . Överlag är det ungefär samma priser hos båda återförsäljarna. Tyvärr saluför inte Maltmagnus Starsan som jag och många hembryggare gillar. Om du vill använda det medlet får du vända dig till Humlegården.

Hoppas detta kan ge lite vägledning i jakten på egen öl. Är det något jag har glömt eller om du vill ge tips så står kommentarsfälten till ert förfogande.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s