Vinbär i saison

För snart tre veckor sedan bryggdes det en till saison hemma hos mig. Vår första skapelse bryggdes med en riktigt ljus maltgrund främst med pilsnermalt och sedan humlade vi sparsamt med endast mosaichumle. Jag tycker att den blev helt ok med tanke på att det var vår första inom stilen och inte mer än vår 6:e-7:e öl totalt. Nu när vi bryggde den andra valde vi att humla lite mer och använde flera olika sorters humle och samtidigt har vi gjort en fylligare och lite mörkare öl. Jag hoppas det blir bra.

Nu har det lugnat ner sig helt med bubblandet och innan hösten smög sig på plockade jag lite vinbär som jag tänkte att vi skulle kunna ha i. Det är inte mer än ett par hundra gram (har inte vägt än). Jag tänkte dela upp vår 15-literssats och hälla 4-5 liter i ett mindre jäskärl och hälla i vinbären där. Samtidigt har jag även fått två fryspåsar med färsk humle som jag funderar på om man skall torrhumla med. Jag fick det av en arbetskamrat och vet ingenting om det mer än att det är humle. Så frågan är om man vågar använda det, och i så fall hur?

Jag tror inte jag skall brygga en öl på det eftersom det verkar vara för lite, och så har jag ingen koll på vilken typ eller för den delen alfasyra. Vågar jag torrhumla med det? Behöver jag göra något med humlen eller kan man tänka sig att ölets alkoholhalt tar hand om den biten?

Om vi återgår till mina vinbär så tänkte jag koka upp bären och mosa dom och sedan ha i ner i min lilla delning. Är det någon som har några bra tips om bästa tillvägagångssätt för detta?

Många frågor och jag hoppas på lite tips här och vart, om någon har förslag eller vill avråda från något så hojta till. Det går såklart bra att t.ex. maila också!

Tack för mig.

Annonser

En reaktion till “Vinbär i saison

  1. Använd det som torrhumling du, där gör den mest nytta eftersom det förmodligen är ganska låg alfasyra. Humle har en antiseptisk verkan så det är ingen fara att bara hiva i den som den är. Kolla så det inte är massa småkryp bara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s