Uppdatering av vinbär i min saison

Idag tog jag och pysslade lite med ölen som jag skrev om här om dagen. En ganska humlig saison är tanken. Jag berättade då att batchen skulle delas upp på i en lite mindre del om ca 5 liter och smaksättas med vinbär.

Idag delades batchen altså upp och i 5 liter åkte det 230g vinbär. Jag fick frågan om hur jag gick till väga så gjorde jag såhär: Jag frös in bären efter jag hade plockat och rensat. Nu när jag skulle använda de så sköljde jag av dom i ett durkslag för att bli av med det lilla skräp som var kvar. Sedan kokade jag upp bären tillsammans med lite vatten och mosade en del med en gaffel. Resultatet blev en väldoftande vinbärssmet. Av någon anledning försvann bilden från min telefon.

Lite rödaktig färg efter vinbären tillsattes.
Lite rödaktig färg efter vinbären tillsattes.

Jag hällde ner detta i 5-literssatsen efter det hade fått svalna lite. I och med att jag förde över ölet så passade jag på att ta FG. Det hade jäst ner från 1.052 till 1.006 vilket känns bra. Det borde ge ölet ett styrka på 6%.

Frys humle.
Frys humle.

Jag har dessutom fått färsk humle av en kollega på jobbet. Jag vet inte vilken sort det är eller alfasyra så jag fick tipset att sikta om från att brygga en öl med det till att torrhumla med det. Sagt och gjort. Jag tänkte att jag skulle dela upp brggden i tre delar om 5 liter men gummiplutten till mitt lilla jäskärl var spårlöst försvunnet så jag bestämde mig istället för att ösa ner all humle i 10-litersdelen. Vi får se hur det blir. Det kanske inte är optimalt men jag blandade försiktigt ned ”råhumlen” i ölet och försökte få all humle i kontakt med vätskan. Hur gör ni med humlekottar vid torrhumling?

Humle som tillsätts rätt upp och ner i jäshinken. Bild innan den blöts.
Humle som tillsätts rätt upp och ner i jäshinken. Bild innan den blöts.

Nu har jag altså en 5-litare och en 10-litare som ska få stå till sig innan det skall torrhumlas!

wpid-20140823_173308_hdr.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s