St: Eriks – India Pale Lager

Den 3:e Oktober släpps det här ölet till Systembolaget. Det skall enligt St: Eriks vara den första svenska India Pale Lagern, eller IPL. Det är liksom IPA:n en alkoholstarkare och humligare variant av sin ursprungstyp pale alen, eller i detta fall lagern. Sedan jag testade Ballast Points Fanthom blev jag väldigt förtjust i stilen och om den här levererar blir jag riktigt glad.

Utseende: Ölet är bärnsten till färgen och vätskan är helt klar. Skummet är finbubbligt och helt vitt. Det reser sig drygt två fingrar högt i mitt glas. Det faller sakta och lämnar en del rester efter sig.

Styrka: 7%

Doft: Ölet doftar kraftigt av humlen som använts och det är tall, stjärnfrukt, kraftig grapefrukt, mango och lime. Väldigt gott doftar det och påminner lita om deras Devastation som bryggdes tillsammans med Epic. Valet av ”nya världens humle” gör verkligen avtryck här. Malen får endast litet utrymme här och bidrar med en lätt karamellig doft.

Smak: Det är inga typiska lagerölsmaker här. Istället är det humledominerad smak med bitter grapefrukt, ananas, lime, apelsin & passionsfrukt. Det finns utan tvekan ett ordentligt humlebett är som är markant men känns inte hård eller vass. Jag tycker den här känns riktigt välbalanserad. Det finns även lite karamelliga inslag som väger upp och hjälper till att balansera helheten. Ölet är lätt och lättdrucket men har förståeligt inte riktigt samma törstsläckaregenskaper som din vanliga lageröl.

Eftersmak: Eftersmaken är medelång och lämnar en ganska stor beska. Det är främst grapefrukt här.

Betygsmotivering: Jag fortsätter att bli imponerad av St: Eriks som jag tidigare har tyckt gjort lite tråkig och platt öl. Men dels efter Devastation förra hösten och riktigt välsmakande påsköl som sedan följdes upp med ett riktigt bra sammarbete med Thornbridge i form av deras engelska IPA blir jag faktiskt imponerad av den här. Det känns som att Jessica (bryggmästaren) tar ut den skamfilade lagerölen ut i finrummet igen. Överlag påminner ölet lite som sagt om Devastation som bryggdes tillsammasn med Epic men den påminner även om Epics egna öl. Kanske blev det ett riktigt bra utbyte i det sammarbetet. Det här är St: Eriks bästa hittills. Det blir även ett guldkorn och har du en vän som inte är såld på hantverksöl; bjud på den här.

Betyg: 8/10

DSC_1368

Annonser

2 reaktioner till “St: Eriks – India Pale Lager

  1. […] Jag har som vanligt höga förhoppningar, nu gäller det bara att vänta in att flaskorna kommer till mitt bolag. Jag ska prova (om jag hinner) S:t Eriks Peach IPL ikväll också! Hoppas den är lika god som den ”gamla” IPL:en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s