Mitt besök på Stockholm Beer!

I år passade det bra att åka upp första helgen istället för andra som förra året och jag lyxade dessutom till och tog två dagar ledigt från jobbet så jag kunde medverka på pressbrunchen.

Upp tidigt på torsdagsmorgonen för att hinna till Nacka till kl 11. Jag åkte bil upp från Örebro och lyckades tajma så jag var där med några minuters marginal. Det hela började med en liten pressträff innan brunchen där vi fick höra lite info från Marianne Vallberg om årets mässa. Hon berättade stolt att Stockholmsmässan har fått riktigt stor status utomlands och i år fanns 4000 öl att prova på plats. Helt otroligt!

TIll brunchen fanns lite av mässans nyheter och jag passade på att börja lätt med Gamla Enskede Bryggeris EPA, Enskede Pale Ale. Gamla Enskede satsar helt på att göra bra lättöl och jag pale alen som jag drack var riktigt bra. Mycket smak och välhumlad. 2,1% och perfekt att öppna mässan med.

Väl nere på mässgolvet behövde jag en liten stund att ta in hela mässan så jag gick två varv innan jag landade någon stans. Brewer’s Association blev stopplatsen och Dogfish Head stod på menyn. Jag provade de tre sorterna som fanns där, 90min IPA, Sixty-One som är en variant på den klassiska 60 minute IPA:n, den har nämligen fått grape must (vindruvsmust) tillsatt vilket gav en rätt cool humlig/ fruktcombo. Sedan avslutade jag med deras Palo Santo Marron, en imperial brown ale lagrad på träfat. Väldigt complex med mjuka trä/ vanilj/ och karamellsmaker.

wpid-20140925_123058.jpg

Sedan gick jag runt hos flera importörer och producenter och provade, funderade och småpratade. Det fanns så mycket spännande öl, och kanske mässans häftigaste öl hittar ni hos Brill & Co, nämligen Omnipollos Yellow Belly. Det är en peanut biscuit stout; men bryggd utan jordnötter och kakor hos Buxton. Otrolig doft och smaken lika så. Det är svårt att inte bli imponerad av ölkonsten där och då. Hos Brill var det förövrigt lätt att bli kvar, Mikkellers Blå Spøgelse, bryggd tillsammans med Three Floyds, eller kanske Spontanbeetroot eller kanske Brekeriets fantastiska Casssis. Väldigt bra, jag missade precis Henok som serverade öl i montern! Väldigt synd, men det ges säker fler chanser.

wpid-20140925_125858.jpg

I Craftbeer.se-montern blev det öl från The Bruery som jag länge velat prova. Deras Saison Rue och Sucré slank ned. Annars hade jag druckit mycket därifrån men lite andra varianter blev det bland annat Deschutes Fresh Squeezed IPA men jag upplevde den lite för ”clean” och hade önskat lite mer maltkropp.

wpid-20140925_124120.jpg

Det var rätt lugnt på mässan dom timmarna jag var där så jag snurrade tillbaka till Brewer’s Association monter efter några varv för att prova Firestone Walker och Elevation Beer company. Där stötte jag ihop med Mattias från Beerwithus och Rick Gordon Lindqvist som nyligen fått brygga med Åbro och Drakens IPA lanseras snart på Systembolaget. Den finns redan att dricka på en del krogar. Vi pratade om lite öl i allmänhet och och belgiska triplar. Roligt var att Rick hade en del att berätta om samarbetet med Åbro och lite framtidsplaner. Men om det håller jag hemligt ett tag till. Drakens IPA (Drakens Guld) fanns i egen monter och jag provade såklart ölen. Jag blev positivt överraskad. Inte på att Rick och hans gäng gjort en god öl utan att en öl som det står Åbro på faktiskt erbjöd både doft och smak i glaset. Det vore såklart kul att jämföra med orginalet, den har jag inte druckit men det är ett gott tecken på utvecklingen av ölkultur när även de stora bryggerierna vågar ösa på med humlen.

wpid-20140925_154719.jpg

Där rundar vi av del 1 om mässan.

Annonser

2 reaktioner till “Mitt besök på Stockholm Beer!

  1. När du skriver Brewery International menar du egentligen Brewer’s Association. Brewery International är en helt annan utställare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s