Min röriga bryggdag

Det blev kombinerad bryggdag och flaskning av vår zombiedustklon. Det var vår första bryggd där vi har försökt oss på att korrigera vattnet. Tidigare har vi inte riktigt fått snurr på humlen i våra humligare öl så vi har tillsatt calciumsulfat som vi hoppas skall kunna hjälpa till där och sedan har vi även kört med pH-stabilizer i mäsken så det ska bli bättre klimat i mäsken.

wpid-20141007_193950.jpg

Innan vi torrhumlade den tog vi fg och passade på att smaka och ursprungsölen var riktigt, riktigt bra. Kändes rent och med bra humlebett. Sedan delade vi upp batchen i en 10-liter och en 5-liter. Den stora delen fick citra enligt receptet och den mindre fick en ordentligt sväng amarillo. Vi var sugna på att se skillnader mellan de olika sorterna i torrhumlingen. Hoppas det blir bra resultat! All öl blev buteljerad och står nu och flaskjäser.

Däremot har jag lite funderingar angående färg. När vi tog FG på den innan vi torrhumlade tyckte jag att den var ljus och krispig men efter torrhumlingen är den betydligt mörkare. Några hade förslag på om ölet hade oxiderats, det är såklart möjligt, men jag har aldrig varit med om det tidigare och vi har gjort på samma sätt som tidigare. Hur känslig är ölet egentligen för oxidering? Jag ska låta det jästa en eller två veckor innan jag tar en första smak. Vi får se hur det smakar då. Jag hoppas verkligen det blir bra.

Vi passade även på att brygga en ny öl och jag hittade ett recept som verkade riktigt bra. Dessvärre lyckades vi göra bort oss så de två första givarna som skulle vara centennial blev istället cascade i all hast och luften gick minst sagt ur oss. Men vi ryckte upp oss och ändra lite i givarna och körde på. Med lite tur blir det en god öl även om det inte blir ölen vi hade planerat. Så kan det gå när det blir stressigt under bryggdagen. Tips! Ta det lugnt när du ska brygga.

wpid-20141007_194005.jpg

Vi satte i alla fall nästan og, lite låtgt blev det: 1,064 istället för 1,068, men jag tycker ändå det var godkänt. Vi tillsatte jästen och ställde undan den för att låta jästen arbeta. Om lite drygt en vecka skall vi torrhumla med centennial och sedan blir det buteljering av den ölen också.

wpid-20141007_214009.jpg

Vi har även börjat kolla lite på bryggverk och en Braumeister är vi väldigt sugna på. 20l känns lagom men vi har inte bestämt oss. Det kommer ta ett tag i alla fall innan gör slag i saken. Ni som har ett bryggverk, vad tycker ni?

Annonser

3 reaktioner till “Min röriga bryggdag

  1. Intressant med Zombie-klonen! hur blev resultatet? har själv bryggt klonen för andra gången nu och är klar inom en vecka (första blev kass). Vilken jäst körde du till den?
    Tycker ni ska slå till på en BM. Har en själv och är mycket nöjd. Blir smidiga bryggningar med småbarn i huset 🙂

    Keep up the work med bloggen!

    1. Tyvärr blev resultatet kasst. Vi lyckades oxidera den, förmodligen när vi torrhumlade så vi vaskade hela batchen 😦 Är sugen på en bm men tog budgetalternativet och uppgraderade till en ordentlig mlt så det är jäkligt najs. Vad gäller jäst blev det vlp 001 men jag har sett att andra jäster används ofta. Vilken körde du på? Tack för snälla ord också 🙂

  2. Ahh tråkigt med vaskning. Min första Zombie blev också vaskad, dock pga infektion. Jag körde S-04 enligt den klonen jag hittade. Blir mycket spännande då jag inte använt den alls tidigare, förhoppningsvis drickbart 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s