Helgens bryggning! Kaffestout

Ni som följer mig på facebook såg att jag tidigare idag skrev att jag var väldigt tacksam för alla besök ni gör här, för er som följer mig på instagram där jag närmar mig 2000 följare och på facebook som också fått lite snurr på sistone!

Det är otroligt kul och ger massor av energi! Om någon har tips på förbättringar, om ni saknar något eller om det är för mycket av något annat så hör av er till alesmakaren@gmail.com Jag vill göra alesmakaren till något roligt som många gillar!

Över till mitt egentliga inlägg. I tisdags buteljerade jag och Niclas som jag brygger med 16l pale ale som är humlade med centennial och cascade. Trevligt ljust färg och lätt humletoner fick vi från röret vi mätte FG ur. Med lite tur kan det bli bra! Dessutom har vi en hink som står med ytterligare en pale ale som har samma maltschema där andra humlevarianter har används. Den bryggdes för att testa min kylväska där jag satt i ett filter för att kunna laka direkt ur den. Filtret satt igen så lakningen blev ingen höjdare. Mäskade med överbliven malt och hade kanske egentligen inte tänkt brygga öl så när jag bestämde mig för att brygga någonting tog jag ut svängarna lite med koket. Jag tillsatte därför honung, satsumaszest, nejlikor och ananas/apelsin puré sista 5 minuterna av koket. Jag tog lite grejer jag hade hemma i hopp om att få lite jultouch på den. Det kanske blir bra (kanske inte)?

Efter ett par ljusa öl är det nu dags för en stout. En kaffestout dessutom! Jag ersatte Carafa special 1 med den chokladmalt som fanns tillgänglig då den inte verkade ingå i sortimentet. Hittade ingen klockren ersättare på nätet så jag tog mer av den som var med i receptet. Hoppas det funkar bra ändå.

Detta recept kommer vi köra:

Malt:

  • Pale ale-malt: 2,5kg
  • Rostat korn: 130g
  • Chokladmalt: 200g
  • Caramunich: 80g
  • Carapale: 100g

Humlegivar:

  • Magnum: 11g, 60min
  • Cascade: 11g, 10min
  • Cascade: 11g, 0min
  • Total IBU: ~40

Jäst:

Irish ale WLP004

Övrig:

250ml kaffe i jästanken efter jäsningen avtagit. Kok: 75min. Beräknad ABV: 5,7%. Mängd: 11,5 liter. Färg: ~79 EBC.

Annonser

2 reaktioner till “Helgens bryggning! Kaffestout

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s