Örebro öl och whiskyfestival – Del 1

Nu i helgen var det äntligen dags för ölnördarna i Örebroområdets årliga höjdpunkt nämligen den lokala öl och whiskyfestivalen. Mässan besöktes av 7000 personer förra året så mässan är långt ifrån störst, men ändå välbesökt. Jag var på plats både på fredagen och lördagen och trots att jag inte kom iväg förens min dotter hade lagt sig vid strax efter 19 så var det rätt lugnt på mässgolvet och jag möttes av ett härligt brus när jag kom innanför dörrarna.

wpid-20141121_194612.jpg

Jag gick först ett lugnt varv på mässgolvet för att lokalisera mig lite, sedan gick jag till Cask-montern där trevliga Magnus och Gustaf jobbade. Jag provade en trevlig trio bestående av Boulevard Brewings Tank 7, fräsha fruktiga inslag tillsammans med jästens härliga och lite peppriga inslag gör det här till en riktigt trevlig öl. Syskonet Bourbon barrell quad är en belgisk quadrupel som lagrats på bourbonfat och dessutom har den fått sig en kyss av körsbär under lagringsprocessen. Otroligt len och öl med massa härliga bourbon, vanilj, cola och körsbärstoner. Sist ut var ett coolt sammarbetesöl mellan BrewDog och Weihenstephan (lanseras i februari i Sverige). Riktigt trevlig öl som behöll balansen bra!

wpid-20141121_200631.jpg

Över till Galatea/ Craftbeer.se-montern eftersom jag missade St: Eriks öl Transatlantic på mässan i Stockholm, ett sammarbete mellan dem och Samuel Adams. Ett öl fullpackat med tranbär och lingon och det doftade som härlig lingonsaft om ölet. En positiv överraskning med massa trevliga smaker av bären. St: Eriks hade även ett premiäröl på tapp som plockades av jästankarna två dagar innan – DET är färsk öl det. Ölet var en session IPA som verkligen börjar få upp farten även i Sverige, vilket vi även kunde se hos Oppigårds som hade en session IPA på fat. Ett lätt och välhumlat öl.

wpid-20141121_201920.jpg

När jag ändå var där så fick jag tips av Daniel att prova Legunitas Day Time öl, ytterligare en Session IPA, och det var inte helt oväntat superbra. Lagnuitas måste vara det bryggeri med absolut högst lägstanivå? Sammarbetet med Sigtuna som gjordes i förra veckan kan bli väldigt spännande.

wpid-20141121_202422.jpg

Nu var det dags att göra besök i någon av bryggerimontrarna. Höganäs blev valet som förra året var en riktigt positiv överraskning och då tippade jag att deras APA skulle bli populär och den vann även festivalens bästa ale. I år var de där med nyheterna African Pale Ale och Snow. African Pale Ale har bryggts uteslutande med afrikansk humle och det var otroligt bra. Massa härliga humletoner och en svårslagen doft. Jag tipsade för mig själv att den skulle bli årets bästa ale – vilken den också blev. Snow var även den en välhumlad pale ale som jag håller väldigt högt. Mer Höganäs till folket! Min favorit Twisted Twin fanns även på fat och den var precis lika bra som jag mindes den.

wpid-20141122_165040.jpg

Närke Kultrubryggeri är ett måstebesök. Den montern får man inte missa. Jag fick prata med Berith lite om framtidsplanerna. Redan under förra årets kladdkakan dag, då bryggeriet bjuder in till kladdkaka och porter och stoutprovning berättades det att det fanns planer att börja leverera till Systembolaget här i Örebro, jag har hållit utkik såklart men inte sett några flaskor. Jag frågade om detta och hon berättade att det långsamt gick framåt, planerna hade dragit ut på tiden men fanns fortfarande där vilket gjorde mig väldigt lycklig. Närkes ambassadörsbarleywine var en söt och len barleywine som lagrats på mackmyrafat vilket bidrog med en lätt rökig ton som adderade till helheten. De har även gjort ett sammarbetesöl med Haandbryggeriet. En Berliner Weisse med blåbär från Örebro. Helt rätt syra men lättablåbärstoner. Jag hade kunnat dricka hur mycket som helst av den. De hade även julmust på fat, och jag älskar bra julmust, och lita på mig. Den här var bra!

wpid-20141121_210405.jpg

Mer rapporter kommer att komma från mässgolvet, på återseende!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s