Örebro öl och whiskyfestival – Del 2

Det här blir en uppföljning av inlägget som publicerades för ett tag sedan, nämligen del 1 av mina upplevelser på Örebros egna Öl & whiskyfestival. 

Nu var det dags för mig att besöka lite svenska bryggerier. Där fanns två bryggerier jag inte hade hunnit testa något från nämligen Västeråsbaserade Coppersmith och Lindköpingsbryggeriet Centralbryggeriet. Hos Coppersmith testade jag tre av deras öl. Bryggeriet är det första svenska hantverksbryggeriet som har en egen burklinje vilket jag tycker är rätt häftigt och formatet är det svårt att hitta nackdelar med. En del klagar på metallisk smak av burkarna men det har jag aldrig upplevt och inte heller sett några belägg för. Burkarna släpper dessutom inte genom något ljus, är lättare viktmässigt och smidiga att flytta på. Ölen jag provade var The Knights IPA, White IPA och deras stout; The Kings Checkmate Stout. Tre trevliga och lättdruckna öl. Det är ingen öl som sticker ut och överraskar men jag var nöjd med ölen. Bryggeriet hoppas kunna leverera en miljon liter öl och då gäller det nog att hitta en bra mellanväg där du når ölnördar och även den breda massan. Helt klart bra men inte åt något extremt håll. 

wpid-20141122_154343.jpg

För den som är nyfiken på alla dessa ”white IP:or” och varför dessa ploppat upp hos många bryggerier så är anledningen att Systembolaget har haft ute en förfrågan om just den öltypen och ölen är ett resultat på den offerten.

Centralbryggeriet var det andra bryggeriet på mässan som jag inte hade provat än. Även där provade jag tre av deras öl. Kanske är det som när man tar upp en TV-serie att guldregeln är att man alltid ska ge serien tre avsnitt innan domen faller? Tre prover blev det i form av Folkes pale ale, Folketrs röda IPA och Folkes tjocke stout. Jag har sett att bryggeriet fått lite kritik för sin öl, och en del är befogat. Det jag reagerade på vad gäller deras pale ale och IPA så saknade ölen nästan fullständigt arom. Jag skulle tipsa om att ölsa på mer aromhumle för att få till lite mer drag i doften. Otroligt anonym doft och tillsammans med lite för stor beska blev ölet obalanserat. Här tycker jag att det fanns saker att jobba på. Stouten däremot var en snäll och högst drickbar stout. Den var inget som stack ut men slank ned. Vill gärna prova mer framöver och testa nya batchar för att se vilken väg killarna som brygger tar.

wpid-20141122_165556.jpg

Hantverksbryggeriet som precis som Coppersmith kommer från Västerås var även där vilket gjorde mig glad. Ett litet mysigt bås som jag vet brukar leverera bra öl! Inte heller blev jag besviken i år. En porsporter på 6,2% smakades, det var en experimentell bryggning och jäklar vad bra den var. Otroligt välbalanserad och välsmakande. En av de bästa ölen på mässan för min del, lika så var baronen, deras barleywine fantastiskt bra. Tyvärr försvann några bilder så jag är osäker på vilken årgång det var men vilken smak! Som en hel efterrätt kondenserad i dropparna. Definitivt mässans top 3 av de jag smakade. Wow. 

wpid-20141122_161401.jpg

Sedan vill jag även passa på att nämna Joel Linderoth som jag träffade på mässan. Han och Darren Packman har skrivit boken Öl: Smakerna Hantverket Stilarna som jag köpte och fick signerad på plats. Han gör mycket men syns ofta i form av sin ölblogg på Mitt Kök http://mittkok.expressen.se/author/joel-linderoth/ och är förmodligen ölsveriges mest förnuftigaste blogg som går från klarhet till klarhet. Glad att jag fick byta några ord med honom. Tack för det!

Om någon läser och också var där, berätta gärna om dina toppöl från mässan!

Annonser

2 reaktioner till “Örebro öl och whiskyfestival – Del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s