Fjäderholmarnas Bryggeri och besöket där

Gott nytt 2015 på er! Stort tack alla som har hängt med under 2013 och 2015. Jag känner mig väldigt laddad på det kommande året och idag, den andra januari drar vi igång ”bryggverket” här hemma. Någon sorts frys-tömmar-IPA skall det bli. Så mycket humle med lite oortodoxa humleval. Vi får se vad det blir. Mer om bryggningen kommer, precis som en text om 2014. Jag hoppas ni är sugna på att hänga med även under året som kommer. Med lite tur så kan det bli lite förändringar här. Vi får se vad som händer, nog om det. Nu blir det bryggeribesök:

Jag var som bekant ut till Fjäderholmarnas Bryggeri under lördagen av Stockholms beers första helg. Bryggeriet ligger otroligt vackert placerat på just Fjäderholmarna och utsikten från baren går inte direkt att klaga på.

Bryggeriet drivs av Pelle Ågren & Andreas Willman som träffades 2011. Båda delade intresset för hantverksöl. Tillsammans bestämde de sig för att gå SHBF:s nybörjarkurs och utan att dom visste det än riktades kompassen mot Fjäderholmarna. De ställde upp i hembryggar-SM och redan med sin 8:e batch lyckades de plocka hem en 5:e-plats med sin APA (tänk om man själv hade lyckats med så bra öl den 8:e gången!).

wpid-img_20140927_201747.jpg

I maj 2014 drog allvaret igång och killarna öppnade då upp portarna för bryggeriet. Tanken är att kunna servera sin öl på samma plats som den tillverkas, något jag gillar skarpt. Mer Brewpubs till folket!

Fem öl har de i sin portfölj, en american pale ale, en india pale ale, en lager, en bitter och en stout. Så grunden är lagd för att kunna erbjuda alla något som passar. APA:n är ölet som kom på 5:e-plats i hembryggar-SM även om receptet har tweakats sedan dess för att bli ännu bättre. 

Jag fick hänga med bakom till bryggeriet och där står ett bryggverk med kapacitet på 500 liter. Planen är att tillverka 30 000 liter öl första året vilket betyder ungefär 60 bryggdagar, och en hel del buteljerande! Eftersom all öl bryggs och buteljeras för hand blir det verkligen mycket jobb, och Pelle som var väldigt entusiastisk och det syntes att han brann för det han gjorde berättade att dom som besökte bryggeriet verkligen fick en ögonöppnare när de såg vilket hantverk som ligger bakom den där flaskan som står i kylskåpet. Jag tror det är rätt väg att gå för att få den breda massan att förstå varför hantverksöl kostar mer än standardindustrilagern. 

Ölen då? Jo den var faktiskt bra. Potentialen finns där och när dom har fått brygga in sig ordentligt och petat i recepten lite så kan det bara bli bättre! Det fanns lite saker som saknades i visssa ö, IPA:n saknade lite humlebett, men samtidigt var min flaska några dagar ifrån bäst-före-datum vilket säkert bidrog. Men där önskar i alla fall jag lite mer humlepunch. Lagern hade jag önskat lite cleanare i smakerna. Bäst gillade jag helt klart stouten. Den heter T-56 vilket är en hyllning, eller nick åt det faktum att ön hade landstigningsförbud  mellan 1940-1985 då den användes militärt som ammunitionsförråd åt försvarets motortorpedbåtar (T-56). Det var en fyllig och smakrik stout med härliga inslag av choklad och kaffe.

wpid-20140927_232244.jpg

Potentialen finns där och jag ser på deras facebooksida att fler och fler krogar börjar servera deras öl s bryggeriet ser ut att växa organiskt. Ge bryggeriet lite tid så finns alla möjligheter.

Ni som har testat, vad tycker ni om ölen?

Tack för titten bakom kulisserna!

Annonser

2 reaktioner till “Fjäderholmarnas Bryggeri och besöket där

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s