Vi bryggde här om dagen, en frysrensare!

Efter senaste bryggningen var det kvar en hel del Maris Otter extra pale ale-malt och nu i mellandagarna och i början av året kändes det inte som läge att beställa mer ingredienser så vi bestämde oss för att köra samma maltbas som sist. 100% MO extra pale. Sedan har vi samlat på oss en hel del humle på sistone som vi kände att vi behövde göra oss av med. Sagt och gjort.

Under mäskningen som nu för tiden går smärtfri efter inköptet av en MLT tog vi och mätte upp humlen som vi hade. Vi sparade lite magnumhumle oh cascade som var dels fräshare och som vi hade rätt mycket av. Det kan vi slänga ihop till en pale ale om det börjar dra i bryggtarmen. Vi ville skippa torrhumlingen som inte har blivit som vi önskat de två sista gångerna så större giv vid 0 istället.

Det här är receptet vi landade i:

Boil size: 14,5l

Bottling vol: 9.5l

Est OG & FG: 1.062 & 1.014 = 6,4%

2.45 kg

Pale Malt, Maris Otter (3.5 EBC)

Grain

1

89.1 %

0.20 kg

Oats, Flaked (2.0 EBC)

Grain

2

7.3 %

0.10 kg

Sugar, Table (Sucrose) (2.0 EBC)

Sugar

3

3.6 %

8.00 g

Citra [12.00 %] – Boil 30.0 min

Hop

4

19.8 IBUs

78.00 g

Centennial [10.00 %] – Boil 0.0 min

Hop

5

0.0 IBUs

50.00 g

Magnum [14.00 %] – Boil 0.0 min

Hop

6

0.0 IBUs

32.00 g

Nugget [13.00 %] – Boil 0.0 min

Hop

7

0.0 IBUs

20.00 g

Citra [12.00 %] – Boil 0.0 min

Hop

8

0.0 IBUs

15.00 g

Amarillo Gold [8.50 %] – Boil 0.0 min

Hop

9

0.0 IBUs

wpid-20150102_152620.jpg
En sällsynt dålig bild men här mäskas det in.

Den som har brygglasögonen på sig ser att vi helt har skippat 60-given eller ”bitterhumlen” och satsade i stället på at plocka på oss lite IBU lite senare i koket i form av Citrahumle. Sedan öste vi i nästan resten av humlen vid avstängning, de 78 gram Cascaden tillsattes efter vi kylt ölen lite drygt 5 minuter.

Mätning av OG
Mätning av OG

Vi fick ner en relativt klar vört ner i jäskärlet som nu bubblar på som tusan. Jag ska även eventuellt passa på att kallcrascha ölen, något jag inte gjort tidigare. Vilket borde gå smärtfritt på balkongen om vädret tillåter.

Dessutom drack vi vår sista saison; Säsong där vi endast använde mosaichumle som blev riktigt bra. Bilderna nedan visar före och efter jästkakan i botten av flaskan. Svårslagen klarhet 😉

wpid-20150102_161157.jpg
Före
wpid-20150102_161300.jpg
& efter, lite mer saisonlik
Annonser

En reaktion på ”Vi bryggde här om dagen, en frysrensare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s