Gränshandeln – lösningen på problemen?

Igår såg jag för första gången en tv-reklam för gränshandel. Enkelheten uppvisades och även prisexempel på Norrlands Guld – jäklar vad billigt det är.

En stor del av den öl som bryggs här i Sverige och skickas till Tyskland för försäljning hittar sedan via bussar, lastbilar och personbilar hem till Sverige. Vi ser direkt att höjningar av alkoholskatten bidrar till ökad gränshandel. Den 12:e januari i år skriver Sveriges Bryggerier såhär i ett pressmeddelande:

”De svenska bryggeriernas export till den tyska gränshandeln ökade med 2,4 procent under 2014. Bara under det fjärde kvartalet var ökningen 3,8 procent. Under samma period minskade ölförsäljningen på Systembolaget med 1,7 procent. Räknat i volym exporterade de svenska bryggerierna under 2014 över 46 miljoner liter öl till de tyska gränshandelsbutikerna, en ökning med drygt en miljon liter jämfört med 2013. Systembolaget sålde 234 miljoner liter öl under 2014.” 

"DHL-AY06EYR" by Graham Richardson from Plymouth, England - DHL AY06EYRUploaded by oxyman. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DHL-AY06EYR.jpg#/media/File:DHL-AY06EYR.jpg
”DHL-AY06EYR” by Graham Richardson from Plymouth, England – DHL AY06EYRUploaded by oxyman. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DHL-AY06EYR.jpg#/media/File:DHL-AY06EYR.jpg

Det vi ser är alltså en ökning utomlands och en sänkning för inhemsk handel, och skillnaden är stor.

Det finns så mycket fel här så man blir mörkrädd. Utan att skriva en C-uppsats i ämnet kan vi enkelt se att skattepengarna försvinner utomlands och konsumtionen går inte ner. Utan snarare uppåt. Istället för att tillåta gårdshandel som främjar måttfullhet premieras istället mängd och hejdlös konsumtion.

Systembolaget lägger också stor vikt vid bättre och grönare transporter och för 14 timmar sedan basunerades det ut på monopolets facebooksida att de har klättrat från plats 11 till plats 7 på Sustainable Brand Index undersökning. Det är ju bra. Men för att att göra en liknelse med utsläppsrätter så har Systembolaget endast sålt sina utsläppsrätter vidare. Kan Systembolaget vara stoltare och grönare bara för privatpersoner åker och hämtar sin öl istället för att de själva gör det? Totalen blir inte bättre så vad har vi egentligen uppnått?

Jag vet inte riktigt…

Bildkälla omslagsbilden: Här

 

Annonser

En reaktion till “Gränshandeln – lösningen på problemen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s