Tankar om bryggning

Long over due!

Äntligen och till slut har vi lyckats matcha våra scheman, jag och Niclas. De två halvorna av Lou Brewing har nu en ledig dag där ölbryggning står på schemat. Vi sågs i fredags men då var det bara öl som dracks, några finfina öl blev det såklart, bl.a. annat Cantillons Kriek, vilken underbar öl.

Nu har vi i alla fall till 94% sett till att det blir bryggning imorgon och råvarorna som stått i garderoben i två veckor, och bryggar utrustningen som stått i källaren alldeles för länge skall återigen få möta det varma vattnet, malten, humlen och till slut jästen. En saison skall det bryggas, det är nog den öl som vi varit mest nöjda med av våra bryggningar. Jästen är tacksamt förlåtande och härligt törstsläckande. Jag tänkte passa på och ta lite äldre humle som jag har hemma, centennial då den främst ska få stå för att ge ölet sin beska snarare än doft och smak. 

Receptet ser ut som följande (work in progress) 

 • Batch size: 23l
 • OG: 1,051 FG: 1,010 (enligt recept, jag hoppas på lägre)
 • Pilsnermalt: 3,57kg
 • Vetemalt: 0.18kg
 • Münchnermalt: 0.9kg
 • Jäst: Saison II Ale WLP566 (Saison Dupont)
 • Humle: Centennial, mängd och tid obestämt. 
 • 200g Honung 5 min

Planen är en rak saison där jästen ska få ordentligt spelrum, riktigt torr och med hög hinkabilitet hoppas vi på. Om det går att lösa med bra hinkar att dela upp batchen så vill jag gärna tillsätta t.ex. blodapelsin eller ananas i sekundären.

Annonser

2 reaktioner till “Tankar om bryggning

 1. Tjenare Cristoffer! Har i dagsläget en dubbelipa på jäshink. Delade batchen i två och tänkte slänga i lite mango i ett av jäskärlen. Jäste ölet i lite för hög tem i början vilket resulterat att det blivit lite mossig (vad jag kunde utläsa från att smaka på hydrometerprovet) men ändå hygglig. Det jag tänkte kolla var om det var av intresse att jag skickade någon rackare över till dig. Ganska ny i ölsvängen och det hade varit kul att få lite feedback. Grym blogg förresten, i mig har du en trogen läsare!

  Med vänlig hälsning, Elias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s