Det har Systembolaget inget att göra med!

Efter att jag publicerade mitt inlägg om Boxbeers har jag fått flera frågor om hur Systembolaget ställer sig till det här och hur man beställer via dem. Kort och gott:

SYSTEMBOLAGET HAR INGET MED DET ATT GÖRA.

Det här blir inte världens mest utforskande inlägg eller det bredaste. Men jag vill kort förklara att du behöver inte gå via Systembolaget för att importera alkohol.

Bild: Systembolaget
Bild: Systembolaget

Systembolaget har dock en tjänst där du via dem kan göra beställningar från importörer av diverse drycker som inte är listade för försäljning hos Systembolaget. Det är en inte helt smidig process där du får ladda ner ett dokument från Systemet, fylla i och skicka till deras privatimportavdelning. Den skickas sedan till importören i fråga som svarar med en offert som du sedan får acceptera eller tacka nej till. Den här processen kallas privatimport vilket jag tycker är fel benämning och jag tror att det är här som det blir lite förvirring. När du går via Systembolaget gör du inget privatimport, det är importören som gör- Du gör snarare en beställning utanför sortimentet. Kanske borde det kallas privatbeställning?

En privatimport gör du när du tar in alkohol utan mellanhänder till Sverige, antingen genom att du själv tar den in i landet efter en resa, eller när du gör en beställning och posten tar hand om paketet. 

Att beställa alkohol från utlandet är väldigt enkelt. Oftast går letar du på nätet efter olika butiker, där söker du efter den produkt du är ute efter, lägger den i korgen och betalar och väntar sedan på att speditören tar paketet hit. Det kan vara DHL, Posten, FedEx eller vilken som helst.

wpid-20150206_122934.jpg

Du måste fortfarande vara 20 år för att få handla alkohol och du måste legitimera dig vid uthämtning. Vad gäller skatt säger Tullverket detta: 

”Beställa alkohol från ett annat land

Är det tillåtet att köpa alkohol via internet?

Svar: Det är tillåtet att beställa alkohol via internet, från ett annat EU-land.

Svensk skatt ska betalas*, annars omhändertas alkoholen av Tullverket för skatteutredning. Vid distansförsäljning, det vill säga när säljaren anger att transport är inkluderad i priset på varan gäller följande.

  • Svensk skatt ska betalas av säljaren om alkoholen transporteras av säljaren eller någon som säljaren anlitar, se vidare broschyren ”Distansförsäljning av punktskattepliktiga varor till Sverige (SKV 535)” som finns på Skatteverkets webbplats.

I de fall köparen på egen hand bokar eller beställer transporten av alkoholen till Sverige, genom exempelvis ett transportföretag, gäller följande.

  • Köparen ska betala svensk skatt på alkoholen. Köparen måste, innan varorna börjar transporteras från det andra EU-landet, anmäla varorna till Skatteverket och ställa säkerhet för betalning av skatten på alkoholvarorna, se vidare i broschyren ”Privatinförsel av alkoholvaror och tobaksvaror (SKV 540)” som finns på Skatteverkets webbplats.

* Observera att svensk skatt, vid beställning på internet, ska betalas oavsett mängden alkohol.”

Men fortfarande ligger detta utanför Systembolagets ansvar och att beställa alkohol från utlandet är naturligtvis lagligt. Så beställ på!

Annonser

En reaktion till “Det har Systembolaget inget att göra med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s