Stockholm beer del 1 – Nya bekantskaper

Vilken bra mässa det var i år ändå. Urtrevliga utställare och fina besökare som gärna bytte några ord framme vid bardisken.

För min egen del är jag väldigt nöjd. Jag känner att jag missade ett par mindre importörer och ett och annat bryggeri. Men det är så lätt att fastna och tiden räcker inte alltid till. Jag hoppas några kommer gå att hitta i Örebro när det är dags för ölmässan här.

Det här inlägget får temat nya bekantskaper, då menar jag tillverkare och inte produkter. Det här är tillverkare som är värda att uppmärksammas lite extra som jag inte provat tidigare!

Dykes Brewery består av den charmiga far och son-duon, Dick Dykes, och Robert Dykes. Pappa Dick började brygga för eget bruk redan 1964. När pappa Dyke sedan flyttar till Sverige fortsätter han att brygga för att tillgodose sig själv och sina nära med bra öl. Det svenska utbudet är varken stort eller intressant. Många år går och 2013 slår far och son slag i sak och börjar brygga. Den långa historien av hembryggning och pappa Dicks engelska arv ger tydlig karaktär till ölen jag får prova på mässan. Det här är välgjorda, välsmakande öl. Det finns en viss finess som är svår att hitta hos andra bryggerier. Kanske är det den engelska andan och kärleken för den överjästa ölen som lyser genom?

Jag fick prova hela sortimentet förutom stouten som jag tror vi båda glömde bort. Ledorden för hela uppställningen var välgjort, rent och att de var framställda med tanke på food pairings. Jag blev väldigt imponerad och hittade favoriter i Steamern och deras folköl – en förvånandsvärt smakrik red ale som jag gillar starkt. Jag skall gå in djupare framöver och recensera ölen var för sig.

7 Fjell är ett norsk bryggeri som bryggt kommersiellt ungefär ett och ett halvt år. Jag har följt arbetet via sociala medier och varit nyfiken efter jag läst en hel del lovord. Nu fick jag äntligen chansen och bad om att få prova igenom uppställningen de hade med sig. Det blev ett trevligt möte med två glad norrmän som serverade väldigt välgjord öl. En saison Noir, Dipa, India Red Ale, IPA, och en belgian blonde. Genomgående väldigt välgjord öl. Den blegiska blonden var lätt och fräsh. En riktigt sommaröl, det var bra riv i DIPA:n och IPA:n smakrik utan att bli för komplex. Mina favoriter var deras Saison Noir, en svart saison kryddad med szechuanpeppar och lime. Riktigt läcker och deras India Red Ale som var fint humlad med fint karamellig bakgrund.

Swedish Brewing Co gick från icke existens till att plötsligt slå igenom mitt nyhetsflöde stort. Man blir ju nyfiken så att säga! De brygger sina öl hos Coppersmith i Västerås och just nu har de två färdiga produkter. En pale ale med amerikansk humle och en lager som torrhumlats med populära humlesorten mosaic. Det är två väldigt välgjorda öl som inte bara smakar bra, även har väldigt läcker utformning! Viggo på Swedish Brewing berättade att han ville göra öl som var hantverksmässigt gjord, smakrik men som också har hög hinkabilitet som gick att dricka på fest. Den andan tycker jag de har fångat. Det här är första klassens grillöl, festöl, och ta-en-god-öl-på-balkongen-öl. Nice.

Danderyds Bryggeri kommer inte helt oväntat från Danderyd och de brygger själva på 200-liters bryggverk som införskaffades runt mina hemkvarter. Kul! De hade lite spännande öl som stack ut i form av en chili stout och en viol /lakrits-stout. Det var riktigt bra drag i chilistouten vilket var kul då det fanns finess. Det var inte bara 100% eld utan det fanns en balans (den som inte gillar stark mat skall nog hålla sig undan). Deras viol / lakritsstout vad väldigt god. Själv är jag inget fan av viol men i den mörka ölen fungerade det fint. De själva beskrev ölen som efterättsöl och jag måste hålla med. Både Himmelsk Stout & Petit Lièvre känndes vägjorda. Den enda som jag inte riktigt föll för var deras pale ale som jag upplevde som lite kladdig. Annars ett trevligt möte!

Garageproject från Nya Zeeland hade jag inte provat innan men hört mycket bra om så givetvis var jag nyfiken. De levererade riktigt cool öl, se bara på deras förpackningar. Den vita burken med ”Beer” på eller ostronstouten med valrossen på. Väldigt läckert. Det är svårt att säga någonting negativt. Det var väldigt välgjord öl och det var kul att se annat än bara IPA. Av det jag provade hittade jag surt, en grym brown ale, ostronstouten, en bra pilsner och en bra lager. Våga prova säger jag.

Beavertown Jag drack deras Quelle Saison som några säkert vet för någon vecka sedan när jag campade och blev väldigt imponerad. Mina vänner blev inte riktigt lika såld som jag blev men jag gillade den skarpt. Så det är lite fusk att ha med det Londonbaserade bryggeriet men äh, det är min blogg! De gör inte bara kanske de coolaste burkarna around utan även riktigt bra öl. Våga prova om ni ser deras produkter. Välgjort.

Annonser

En reaktion till “Stockholm beer del 1 – Nya bekantskaper

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s