Ghost Brewing – Dawn To Dusk – två flaskor

Okej! Dags för en recension igen. Nu är det dags för en dubbel-IPA från danska fantombryggeriet Ghost Brewing. Det är deras Dawn To Dusk som skall testas och efter jag skrivit en recension kom jag över en till flaska så jag jämförde den i efterhand. Recensionen blir på den första men med en tilläggskommentar längre ner.

DSC_0563

Utseende:Ölet är brunt till färgen och drar åt mohagany. Vätskan är grumlig och det tjocka skummet reser sig 4 fingrar högt.

Styrka: 9,1%

Doft: Det doftar inte så starkt om den här men jag känner doft av ananas, lime och grapefrukt. Ganska vass i kanten men det vägs upp av lite kolaaktig doft.

Smak: Ölet är liksom doften lite återhållsam, lime och grapefrukt finns där men det blir ingen riktig harmon i helheten om du frågar mig. Jag tycker också att vätskan känns lite tam och är inte riktigt så kolsyrad som jag hade önskat. Det känns som alla kolsyra försvann när jag hällde upp den. Däremot ska den ha plus för fint avvägd beska och mycket gömd alkohol. De 9,1% känns inte av ett dugg.

Eftersmak: Smak av grapefrukt och limeskal som är rätt trevlig.

Betygsmotivering: Mnja, inte riktigt så bra tyvärr. Ölen känns nästan ofärdig eller som en godkänd hemmabryggd öl. Jag hade önskat lite mer drag från humlen som sig bör när det är en dubbelipa. Den här känns lite klent på det sättet. 

wpid-1413970201311.jpg

Flaska två. Lättare i doften och annan färg. Betydligt mer orange och inte alls lika brun. Doften drar mer åt citrus med lime och mandarin. Smaken är mycket rakare och renare i smaken där mango, grape och lime får plats. Beska känns mycket mer balanserad och ren. Munkänslan är inte alls lika skummig. Helt klart bättre. Det verkar som de antingen har kvalitetsproblem eller så har receptet blivit uppdaterat. Jag har tyvärr inte båda flaskorna kvar och kan inte jämföra batchnummer.

Annonser

2 reaktioner till “Ghost Brewing – Dawn To Dusk – två flaskor

 1. Uppgift om serveringstemperatur saknas!

  Dvs. temperaturen vid upphällningen, samt innan sista klunken eller två.
  Man vill även veta om/hur ölet förändrades under tiden som temperaturen ökade.

  Du är inte ensam om detta, man ser nästan ALDRIG sådana här uppgifter som man själv skriver ned vid sina egna tester. Vilket jag anser vara VÄLDIGT märkligt.

  Man vill ju absolut veta om en viss öl togs ut kylskåpskall, och dracks direkt, vid 5 till 7 grader:-(
  Eller om den fick stå framme i rumstemperatur under 25 till 45 minuter (beroende på öltyp och flaskvolym), och dracks vid 12-15 grader.

  Eller om det var en 75 cl flaska toppenfin Imperial Stout, som räckte under två filmer (cirka 3 timmar),
  och hade en sluttemperatur på över 20 grader. Samt vad -om något- speciellt hände med ölet under tiden.

  1. Hej Kjell! Bra kommentar. Jag inser att jag är otydlig med detta men överlag kan jag säga såhär: Jag dricker för det mesta recenserar jag ölen vid rekommenderad temp. Lageröl -> övrig ale -> stout. I temperaturordning. Sedan stänger jag aldrig recensionen. Ett exempel där ölet skiftade karaktär är Sierra Nevada red ipa https://alesmakaren.se/2014/12/17/sierra-nevada-flipside-red-ipa/. Om ölet ändrar karaktär mycket under tiden jag dricker brukar jag skriva det. Annars låter jag det vara. Dels för enkelhetens skull och i min betygsmotivering försöker jag ta upp ödets helhet. Betyget motsvarar också helhetsupplevelsen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s