Refraktometern är testad!

För er som brygger och inte ännu skaffat en refraktometer måste jag bara säga: Skaffa en!

Igår bryggde vi vår IPA, mer om den kommer. Det gav mig även tillfälle att prova vår nya refraktometern och det var ju hur jäkla bra som helst. Jag fick en helt annan kontroll över bryggningen kändes det som. Ingen otrevlig överraskning när allt är färdigkokt och kylt.

Jag tog värden direkt efter lakningen som visade 1.056. Ett värde efter 30 minuters kok som visade 1.060 och när det var färdigkokt hade vi nått 1.065. Helt otroligt smidigt.

wpid-wp-1446127315412.jpg

2015-10-22 - 2 (1)

Annonser

9 reaktioner till “Refraktometern är testad!

 1. Ja refraktometer är inte dumt. Jag trodde dock att min frefraktometer var helt körd när min kollega av misstag slängde den i hinken med Star San och låg väl där en halvtimme innan vi märkte det. Men efter att ha legat på tork så funkar den klanderfritt igen.

 2. Hej Cristofer!
  När man lakar så bör man enligt ett par hembryggningsböcker sluta laka när man använt ungefär lika mycket lakvatten som bryggvatten (flödeslakning) eller mera exakt när OG från de sista dropparna som kommer ut ur lakbädden understiger 1016.
  Lakar man ur mer än så kan det tydligen fällas ut tanniner precis som om lakvattnet blir varmare än 78°C.
  Jag har inte provat om så är fallet men det är praktiskt att momentant, då och då göra OG-prov både i vörten som man samlat ihop under lakningen så att den blir lagom koncentrerad samt mäta OG från det som rinner ut ur lakkärlet mot slutet. 🙂

  1. Ah, har aldrig riktigt tänkt på att ”överlaka” eller vad man ska kalla det. Det är just 78-gradigt vatten som du säger som jag har aktat mig för, samt pH-värdet. Jag har alltid haft följt beersmith vattenuträkningar med mäskvatten och lakvatten och stängt kranen när jag lakvattnet är slut, vilket är när jag nått kokvolym 🙂 Intressant att höra i alla fall. Visste inte om det :).

 3. När man får högre utbyte än beräknat kan man ju få några liter till genom att överlaka och behöver bara justera humlemängden uppåt efter den nya volymen. Själv har jag använt mig av det för att få rätt OG efter kokstopp, t.ex. 24 liter OG 1044 blir 20 liter med ungefär 1054 vid 4 liter bortkok. OG och PH kan ju gå hand i hand, vem vet? Jag menar att när PH:t når ett visst värde kan ju OG ha sjunkit till 1016?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s