Ingen fara (förmodligen) för småbryggerier angående innehållsdeklaration

New York Times slog för några dagar sedan fast att Food and Drug Administration (FDA) kommer lägga fram ett lagförslag som kan försvåra för små ölproducenter. Enligt NYT krävs en komplett innehållsdeklaration över ölen och sådana tester ska enligt tidningen kosta runt $600. Det skulle såklart bli svårt för små bryggerier som brygger många olika sorter. Det blir dyrt och tidskrävande.

I verkligheten ser dock lagförslaget annorlunda ut. Folk från FDA berättar att det är inte bryggerierna som kommer behöva göra dessa tester utan det är restauranger, teatrar biografer m.m. d.v.s. de som serverar som kommer behöva stå för innehållsdeklarationen. Även detta är regulerat och det krävs att den specifika restaurangen eller teatern är en kedja på över 20 olika plats vilket betyder att små craft beer hak kommer inte heller att påverkas.

Bland annat kommer också USDA National Nutrient Database att kunna användas som källa för kaloriinnehåll (ca 153 cal/35cl). Färdiga och ungefärliga listor kommer att accepteras och FDA tillägger: “We are not going to do a laboratory analysis of a food or alcoholic beverage if that is not what the establishment has done,” FDA kommer också tillåta “significant flexibility” för kaloriberäkningen.

Och de som oroar sig för de små bryggerierna som producerar många och olika öl behöver inte heller oroa sig. Det krävs att produkten finns på fat i mer än 90 dagar för att den skall behövas deklareras, och inte heller behövs deklarationen på öl som säljs i butik.

Steve Hindy på Brooklyn säger såhär:

“We routinely analyze all of our beers, so we know the caloric content of our products, but there would be considerable costs in redesigning all of our labels to include this information,”

Men förnärvarande säger FDA att producenter kommer inte behöva designa om etiketter.

”For now, the FDA ruling does not mean producers will need to make label adjustmentents. But Gatza fears the Alcohol Tax & Trade Bureau (TTB) — which is responsible for approving alcohol labels — could look at its own labeling policies and enforce stricter regulations.”

Detta är en del i kampen mot övervikt i USA där craft beerscenen hamnar lite snett. Jag kan inte tänka mig att hantverksölen bidrar i stort till överviktigheten.

 

Källa källa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s