Häftig dubbel-IPA från USA – Samuel Adams Raw

I Oktober förra året skrev jag om Samuel Adams som slog på stora humletrumman.

Samuel Adams gick ut med nyheten att de till slut hakar på humletrenden. En riktigt maffig dubbel-IPA på 10% skulle släppas på burk och det Heady Topper nämndes som förebild.

DSC_2190

I fredags förra veckan fick jag tag på en burk (stort jäkla tack för det!). Den var löjligt färsk, bara 10 dagar! Den fick direkt möta kylskåpet för att nå en bra dricktemp för kvällen.

Burken är på 50cl precis som den magiska Heady Topper och frågan är om bågen spändes lite för hårt.

Hur som helst. Jag hälde upp ölen och doften var riktigt explosiv. Grapefrukt och tall var mina första tankar. Malten bidrog med lite söta brödtoner och jag tror doften skulle tillfredsställa de flesta ”hop heads”. Ölet var guldfärgat och på burken står det ”hazy from hoppyness” och den var hazy. Inte alls lite juiceig som t.ex. Trilliums Fort Point men absolut hazy.

Vidare var smaken stor, och riktigt bitter. Jäklar vad gott. Trots sina 10% var den relativt lättdrucken och grapefrukt massa tall och massa humleolja som gjorde att munkänslan kändes överraskande tjock och fyllig. Vidare fanns smaker av apelsinmarmelad, mango, karamell och physalis. Heady Topper kändes mycket torrare, rakare och tydligare i sin smak medan Raw är just det, lite råare och inte riktigt lika välfriserad. Ölnörden som jämför den här med Heady eller något från Trillium eller Treehouse kommer bli besviken. Den som jämför den med andra amerikanska dubbel-IP:or som går att nå via Sustembolaget t.ex. Sierra Nevadas Hoptimum eller Lagunitas Maximus kommer bli väldigt nöjd. Det blev ändå jag.

wpid-1422018678625.jpg

DSC_2190

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s