Är det för jobbigt?

Jag handlade helgens öl förra fredagen på ett Systembolag i Örebro (det här är ett lite större systembolag). Som ni säkert förstår är jag en sån där som går framför hyllorna och tittar några gånger innan jag väljer min flaskor och burkar. Det är dessutom en fredag där det är släpp av små partier så jag är lite extra hoppfull att hitta något nytt.

Men nej. Inte en enda öl ur små partier, inte heller något lite spännande (i mina termer). Samma gamla Chimay, Dead Pony Club, Sons of Anarchy-öl med mer. I kassan säger jag att det vore kul om de kunde få in lite nyheter. ”Det finns ju så mycket rolig svensk öl!” Säger jag. Mannen i kassan svarar att om jag vill ha en ljus lager finns det mer på bolaget vid City Gross, det här systembolaget är störst på ale. ”Okej”, svarar jag, men det var inte riktigt det jag menade förklarar jag, det finns ju så många bra svenska bryggerier som spottar ur sig ny öl, man kanske skulle kunna plocka in Beerbliotek, Stigberget, Brekeriet för att nämna tre? Det vore kul att se lite ny öl på hyllorna. Jag får ett trött ”Nja, vi får se, kanske det. Det är ju ljus lager som säljer bäst” får jag till svars.

Visst är kanske det här bolaget störst på ale, de kanske har flest överjästa öl i sitt utbud. Men hur kul är det med den ständiga Chimay på hyllorna? Den där Punk-IPA:n är som fastskruvad på hyllan, likaså Twisted Thistle och Boddington. Poppels som är toppen(!) har fyra sorter på hyllan, grymt, det är bra öl, men kanske vore det kul om den fjärde istället var från ett annat svenskt bryggeri?

Nej, det är safe att köra samma gamla vanliga. Det verkar som om mentaliteten är störst, hellre än bäst. För min del skulle jag hellre ha 10st öl som roterar (tro mig, utbudet finns!) än 80st ut samma tråkiga sortiment. Är det ord från en ”ticker” – en sån som bara vill dricka och ticka av ny öl. Kanske, men framförallt skulle det ge fler bryggerier en plats från websortimentet, ut på hyllan. Varje besök på Systembolaget blir en upplevelse och rent av spännande.

Den som har hand om utbudet måste vara intresserad, för inte kan det väl vara för jobbigt att plocka hem några lådor rolig öl – även om Stor Stark®™ säljer bäst?

Annonser

5 reaktioner till “Är det för jobbigt?

  1. Nu tycker jag du är onödigt gnällig. Allt det du vill ha finns tillgängligt via Systembolagets beställningsservice som är fantastisk. Du kan beställa 1st flaska från vilket bryggeri som helst i Sverige som levererar till depå och de gör många och få den levererad till din favoritbutik utan kostnad. Detta går oftast på mindre än 4 arbetsdagar.

    1. Och tänk om någon skulle ta de bästa ölen från beställningssortimentet och sätta de på hyllorna ibland? Knappast dåligt för konsumenten, knappast dåligt för bryggerierna? Men jag är ju ingen ”bira”-kille så jag kanske har för stora förhoppningar och för höga krav?

  2. Det är dessvärre som du skriver: Den ölansvarige måste vara intresserad av sitt jobb, och inte bara bry sig om ”Industrilager”, där det mest är burkens utseende som skiljer sig åt.

    Nej, visst ja, många ”Stor-Starkdrickare” går efter alkoholhalten. Vissa av de där sakerna heter ju saker som ”7,2:an”, och sådant trams.

    På mitt lilla lokala Systembolag så är det snarare utrymmesbrist än saknat intresse hos personalen som begränsar utbudet. De har alltid med tre-fyra sorter från ölsläppen:-)

  3. Systembolaget har ju endel egna regler. Tex får de inte ställa ut grejer från beställningssortimentet på hyllan. Visst det kanske händer ändå men de får inte. Ett tips är att fråga nån gång ibland om de har outhämtade öl från b-sortimentet ”där bak”. Beställningar som inte hämtas ut inom 2 veckor ska skickas tillbaka men samtidigt kostar det pengar. Så saker kan bli stående. Sen är det väldigt olika från bolag till bolag. De har alltid en ölansvarig, så sortimentet kan reflektera hur pass engegerad denna är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s