Invigning av Grainfathern! Pale ale!

Annonser

3 reaktioner på ”Invigning av Grainfathern! Pale ale!

  1. Har du noga kollat på hur lite utrymme det blir för vörten att flöda förbi ”säkerhetsventilen” bestående av en fjäder och en kula? Du KOMMER att förr eller senare få maltskrot som täpper igen där:-)

    Tag bort de där fjolliga delarna!
    Du kan ju hantera ventilen…?

    OBS! Se även inloppet till ”kylarmen”!
    För att den kopplingen ska öppna ”säkerhetsventilen”, så har den en ”tryckplatta med vingar” som trycker ned kulan.

    OJ, OJ, OJ!
    Den resulterande arean i ingångsröret är sanslöst liten:-(

    Du KOMMER att förr eller senare få maltskrot som täpper igen där:-)
    Det är dessvärre rejält knepigt att använda något verktyg av typen ”Dremel”, etc. för att få bort detta:-(
    Jag har inte försökt med det.
    Det vore enklare att byta ut metallkopplingen till något bättre.
    Men hvad…?

    Koppla inte på kylvattnet under tiden som du kör runt varm vört för att döda eventuella bakterier i kylaren. Du fick 71 grader på vörten.
    Det är bättre att ha den så varm som möjligt, och köra så under 5 minuter.

    Tips:

    Använd en fläkt för att föra bort ångan vid koket.

    Koppla in en ”ThruMometer” på slangen som leder vörten ned i jäshinken:
    http://shop.humle.se/utrustning/matning/temperatur/blichmann-thrumometer-1-2

    Häng upp slangen som leder vörten ned i jäshinken, så att du får en hyfsad fallhöjd.
    Det ger en viss syresätting av vörten, vilket underlättar jässtart.

    Blötlägg torrjästen enligt instruktionen på förpackningen.

    1. Tja! Snygga tips! Framförallt om termometern! Bryggde en Ipa i veckan och då satte humlen igen. Krävs bättre wihrlpool än jag gjorde då… ska skaffa bättre slev för att få bättre fart på vörten! 🙂 Ja kallvattnet går på efter jag kört runt ca 5 min, så det ska vara lugnt, den låg på ~97. Sen fick den fortsätta ner en stund. 🙂 alltid bra å syresätta vörten men jag vispar på rätt bra så den ska vara ordentligt luftsatt, och har läst flera olika bryggare som jämfört med att blötlägga jästen och inte, och det verkar inte göra något märkbart resultat på slutprodukten – så jag gör det lätt för mig 😉 Antar att du själv kör med en grainfather? Har du också nya styrdosan?

  2. Jag har ”Generation 2” av bryggverket, med ”säkerhetsventilen”.

    Den versionen har ej den uppdaterade controllern, och jag saknar ej dess funktioner.
    Vad är det för problem med att använda två äggklockor?:-)

    Jag skriver hellre en dedikerad bryggplan på köksdatorn i Notepad, än använder en mobiltelefon:-)
    Då kan man notera diverse saker som går fel, uppmätta värden med en refraktometer vid flera moment, uppmätta vörtmängder (tänk på att det är ”uppsvällt vatten”!), saker som man ändrar från den ursprungliga planen, etc.

    Du fick en väldigt tjock mäsk, lite mer vatten kanske inte hade skadat.
    Jag rekommenderar vid en mera ”normal” mäsk användandet av en ballongsvisp av rostfritt stål i en rejäl storlek.Då kan man både röra runt malten och lyfta upp den, eftersom det fastnar en hel del malt i vispens metalldelar.

    Jag har aldrig fått stopp i filtret i botten av kokkärlet på grund av humle och annat skräp, men har såklart ibland fått ett ganska lågt flöde. Med en ”humlekorg” av finmaskig metall (eller en hembyggd ”hop spider” med IKEA:s bestickkorg av rostfritt stål samt en lämplig tygpåse) får man en lagom mängd skrot i botten, som ej ställer till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s